Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Október 10. 17:06, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A reformáció hajnaláról az Emlékpontban

A reformáció hajnaláról az Emlékpontban

Pénteken hangzott el az Emlékpontban a közgyűjtemény és a Hetednapi Adventista Egyház Jézus élete című kiállításához kapcsolódó előadássorozat zárásaként a jövőre ötszáz éves reformációról szóló előadás.

Az Emlékpont galériájában időközben már a három kiállító alkotóművész műveivel együtt látható az a százharminc rajz, amelyet a helyi iskolások készítettek a kiállítás témájában kiírt pályázatra.

Előadásában Tokics Imre, az Adventista Teológiai Főiskola tanszékvezetője Luther Mártonról szólva kijelentette: a bölcsész pályára készülő fiatalember tizennyolc évesen vette kezébe először a Bibliát, és amikor 1505-ben az erfurti egyetemről hazafelé tartva az erdőben egy viharba került, s az útjába kerülő fákat villámok elé döntötték, fogadalmat tett: ha a vihart túléli, Istennek szenteli életét. A vihar elmúlt, az egyetemen eredményes hallgató szakított addigi életével, pénzét szétosztotta és az erfurti ágostonos szerzetesrend kolostorába vonult, pappá 1507-ben szentelték.

Teológus professzor lett a wittenbergi egyetemen, ahol kidolgozta híres kilencvenöt tételét, amelyet a wittenbergi vártemplom kapujára 1517. október 31-én tűzött ki, innentől számítjuk a reformáció kezdetét.

Luther – bár őt magát nem szoktuk forradalmárnak tekinteni – cselekedete annyiból forradalmi volt, hogy az általa felfedezett újat, hogy ha bajban vagyok, vagy ha örömöm van, közvetlenül istenhez fordulhatok, nem volt hajlandó a réginek alávetni.

Az előadó szólt arról is, hogy fontosnak tartja, hogy a fiatalok egy-egy bibliai témát rajzban is kifejezzenek és az Emlékpont kiállításán látható gyermekrajzok sokat jelenthetnek majd nemcsak szüleiknek, hanem nekik maguknak is, ha felnőttként újra kezükbe veszik ezeket az alkotásokat.

A rajzpályázat eredményhirdetésére október 12-én 15 órakor kerül sor az Emlékpont galériájában, ahol minden pályázó oklevél- és könyvjutalomban részesül, a legjobbak pedig pénzdíjat kapnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek