Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Február 04. 11:42, hétfő | Helyi
Forrás: A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

A RÁK ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJA

A RÁK ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJA

2019. február 04.

Világszerte még mindig emelkedik a daganatos betegségek száma!


A rák elleni küzdelem világnapját 2000 februárjában, a Párizsban tartott első világkongresszusán hirdette meg a Nemzetközi Rákellenes Unió (International Union Against Cancer - UICC). Mivel a történelmi dokumentumot február 4-én írták alá, a mai napig ekkor hívják fel a figyelmet a világméretű összefogásra.

A világnap alkalmából a Csongrád Megyei Kormányhivatal egészségvédői 2019. február 4-én (hétfőn) 9 és 12 óra között a Rákóczi tér 1. szám alatti épület aulájában várnak mindenkit: ügyfelet, munkatársat, aki bővebb információt, segítséget, illetve tanácsot szeretne kérni az adott témában.

A program keretében rizikószűréseket végeznek, illetve a népegészségügyi szűrések fajtáiról és azok kritériumairól is részletes tájékoztatást adnak. Megtanítják továbbá a jelenlévőket az emlő önvizsgálatára, valamint tájékoztató anyagokkal hívják fel a figyelmet a megelőzési lehetőségekre. A világnap és a szervezett tájékoztató délelőtt témájában 10 órától áll a sajtó munkatársai rendelkezésére a helyszínen dr. Bosnyákovits Tünde, megyei tisztifőorvos.


A Nemzetközi Rákellenes Unió minden kampányában ajánlást ad ki a rák elleni küzdelem világnapjára. 2018. november 22-én bejelentett új kampányában a következő három év (2019-2021) jelmondatául az „I am and I will” (Vagyok és leszek) szlogent választotta. Az egész világra kiterjedő kezdeményezés célja, hogy mindenkit cselekvésre szólítson föl a rák elleni küzdelemben, és ez által hívja fel a figyelmet az időben felismert egyéni felelősségvállalás fontosságára. A hosszú távú hatás elérése céljából a kampány a rákkal kapcsolatos információkkal kíván szembesíteni, és az egyéni cselekvés, a változtatás fontosságát hangsúlyozza, hiszen rendkívül fontos, hogy „Te is részt vegyél a rákmegelőzésben!”, és „Bárki is vagy, benned van az erő, hogy csökkentsd a rák kialakulásának esélyét!” A program több lehetőséget biztosít arra, hogy mindannyian szembesüljünk a rák problematikájával, és ennek hatására cselekedjünk is.

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések után a daganatos megbetegedések számítanak fő haláloknak. A betegség okait nehéz egyetlen tényezőre szűkíteni, hiszen a rák multikauzális betegség, azaz több tényező együttes jelenléte szükséges a kórkép megjelenéséhez. A megelőzés egyik lehetősége (primer prevenció) a rákbetegséget előidéző rizikófaktorok időben történő felismerése és kiküszöbölése. A dohányzás abbahagyásával, az alkoholfogyasztás csökkentésével, a testsúly normalizálásával, a rendszeres testmozgással, a helyes táplálkozással és a stressz kezelésével sok életet meg lehetne menteni.

A másodlagos megelőzés (szekunder prevenció) fontossága is vitathatatlan. A szűréseken, szűrővizsgálatokon való rendszeres időközönkénti részvétel a már kialakult, de kezdeti stádiumban lévő betegség felismerését, gyógyításának minél korábbi megkezdését segíti. Hazánkban a szervezett keretek közt történő emlő-, méhnyak- és vastagbélszűréseken az adott korcsoportba tartozó lakosoknak van lehetősége részt venni. Mindenképpen tartsuk szem előtt azonban, hogy szokatlan, korábban nem jelentkező tünetek észlelése esetén bárki jelentkezhet, és kérheti kivizsgálását háziorvosánál, illetve az adott szakrendelésen!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.