Városlista
2021. május 7, péntek - Gizella

Hírek

2021. Március 01. 11:56, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző

„A pokol szele érintette meg az embert”

„A pokol szele érintette meg az embert”

Miklós Péter előadása a kommunizmus áldozatainak emléknapján

A kommunizmus áldozatainak emléknapján rendezett online konferencián tartott előadást Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont szakmai tanácsadója „A pokol szele érintette meg az embert” Gulácsy Lajos református püspök a Gulágon címmel.

A Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány, Nagyné Pintér Jolán kuratóriumi elnök és Kovács Emőke történész szervezésében a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett online konferenciát. A „Tebenned bíztunk eleitől fogva…” Egyházi személyek a Gulág fogságában elnevezésű tudományos eseményen referátumot tartott Miklós Péter történész, címzetes egyetemi tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont szakmai tanácsadója is „A pokol szele érintette meg az embert” - Gulácsy Lajos református püspök a Gulágon címmel.

Az előadásból kiderül, hogy Gulácsy Lajos (1925–2016) kárpátaljai református lelkész, majd szülőföldjének a szovjet kommunista diktatúra bukása utáni püspöke többször (írott visszaemlékezésben éppúgy, mint interjúban, vagy előadásban) elevenítette föl a Gulágon eltöltött éveit a nyilvánosság előtt: harag, düh és elfogultság nélkül, sőt némi derűvel és bámulatra méltó Istenhittel. Emlékezései nemcsak a szovjet kényszermunkatáborok világának embertelenségére, de a „túlélés” technikáinak spirituális tartalmára is rávilágítanak.

Miklós Péter fölhívta a figyelmet arra, hogy Gulácsy Lajos az államszocializmus korát bemutató vásárhelyi közgyűjtemény, az Emlékpont vendége volt 2015 áprilisában. Hazánk szovjet megszállásának hetvenedik évfordulójára emlékezve, a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve kapcsán az intézményben rendezett tematikus rendezvénysorozat egyik eseményén került fölidézésre egy beszélgetés keretében Gulácsy életének az az időszaka, amelynek során több mint hét esztendőt a Gulágon töltött.

„Sajnos sok szomorú dolgot lehetne elmondani, ami a második világháború és a sztálinizmus évei alatt történt. És el is kell ezeket mondani, hiszen több mint negyven évig nem volt szabad róluk beszélni. Ma már nem is nagyon van, aki beszéljen róla. A kárpátaljaiak közül, akik átélték a Gulágot, már csak hárman vagyunk életben. Mi tapasztaltuk, hogy a nagy nyomorúságban is ott volt az Isten áldása – és békességet adott a szívekbe” – fogalmazta meg az Emlékpontban az akkor kilencvenéves Gulácsy Lajos.

Miklós Péter „A pokol szele érintette meg az embert” Gulácsy Lajos református püspök a Gulágon című előadása megtekinthető az Emlékpont Youtube csatornáján: https://youtu.be/hX6RryKCwlM.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 05. 12:05, szerda | Helyi

Balatoni és Tisza-tavi szolgáltatásfejlesztés: fókuszban a kerékpáros turizmus

A korábbi évek szolgáltatási színvonalának javítása után, idén is jól érzékelhető fejlesztések teszik vonzóbbá, kényelmesebbé a vasúti utazást, illetve új turisztikai ajánlatok is az utasok rendelkezésére állnak.

2021. Május 05. 12:02, szerda | Helyi

Május 17-én életbe lép az előszezoni menetrend

Sűrűbb eljutást és minőségibb szolgáltatást nyújt a MÁV-START a Balatonhoz utazóknak.

2021. Május 05. 11:58, szerda | Helyi

Eladni vitte a hamis ruhát

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai több mint tizenötmillió forint értékű hamis ruhát találtak egy autóban.

2021. Május 04. 00:00, kedd | Helyi

Május 4-én nyitnak a hódmezővásárhelyi múzeumok

Védettségi igazolvánnyal várják a látogatókat