Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Június 24. 08:27, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

A Niagara után a Grand Canyon fölött is átegyensúlyozott Nik Wallenda

A Niagara után a Grand Canyon fölött is átegyensúlyozott Nik Wallenda

Egy évvel azután, hogy egy öt centiméter széles kábelen átegyensúlyozott a Niagara-vízesés felett, a Grand Canyont is átszelte helyi idő szerint vasárnap Nik Wallenda.

Az amerikai kötéltáncos 22 perc 54 másodperc alatt tette meg a 450 méteres távolságot a 457 méteres magasságban az alatta kanyargó Little Colorado folyó felett. Előtte egyetlen kötéltáncos sem kelt még át a Grand Canyon felett.
Wallenda a niagarai átkeléssel ellentétben a Grand Canyon feletti nyaktörő teljesítményt biztosítókötél nélkül vitte véghez. A tavaly a mutatványt élőben közvetítő ABC televízió ragaszkodott a biztosítókötélhez, idén a Discovery Channel nem tett ilyen kikötést.
A tavalyi közvetítéssel ellentétben, amikor a produkció alatt zenét sugároztak, a mostani adásban végig lehetett hallani, ahogy az artista sodronykötélen haladva fohászkodik és a segítőivel kommunikál. "Köszönöm neked ezt a gyönyörű látványt, köszönöm, Jézus!" - mondta a kábelre lépve.
Wallenda, aki az átkelés kezdetekor arra panaszkodott, hogy a kábel csúszós, mert belepte a por, egyensúlyozás közben arra kérte az égieket, hogy csillapítsák a kanyon felett fújó szeleket, és segítsenek megőrizni a higgadtságát. Az artista pihenésképpen - és hogy korrigálja egyensúlyát - többször leguggolt, az átérés előtt fél térdre ereszkedett.


A 34 éves, többszörös Guinness-rekorder Nik egy akrobatacsalád, a "repülő Wallendák" sarja, a hetedik nemzedék képviselője. Artista kötéltáncos a felesége és a három gyereke is.
Az akrobata dédapja, Karl Wallenda egyébként 73 évesen szörnyethalt, amikor 1978-ban Puerto Ricóban 10 emeletnyi magasságból lezuhant a toronyházak között kifeszített kötélről. Nik Wallenda 2011-ben a tragédia helyszínén az anyjával együtt megismételte a mutatványt. A Niagara feletti átkelését a nagyapja emlékének ajánlotta.
Wallendának a Niagara feletti mutatványa is egyedülálló volt: 1896-ben egy Nagy Blondin művésznéven ismert artista átkelt ugyan a Niagara szurdoka, de nem közvetlenül az Amerikai- és a Patkó-zuhatag pereme felett, mint az amerikai artista. Az ilyen kísérleteket azóta betiltották.
"Élete álmának" beteljesítése, vagyis a Grand Canyon feletti átegyensúlyozás után Nik Wallendar arra készül, hogy két New York-i felhőkarcoló között keljen át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.