Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Február 01. 18:23, szerda | Belföld
Forrás: mti

A nemzetközi politikai helyzet kedvez a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztésének

A nemzetközi politikai helyzet kedvez a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztésének

Hosszú évek után most először van olyan helyzet a nemzetközi politikában, amely kedvező hatással van a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztésére

- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszterrel. A tárcavezető kifejtette: az elmúlt években "kaptunk hideget-meleget", folyamatos bírálatokat a nyugati világból, amiért pragmatikus kapcsolatot tartunk fenn Oroszországgal, de ma már a nyugati világ is ilyen kapcsolat kialakítására törekszik.

Szijjártó Péter közölte: a csütörtöki tárgyalásokon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szóba kerülnek energetikai, oktatási, nehézipari kérdések, továbbá téma lesz több gyógyszeripari és mezőgazdasági beruházás is.

Mint mondta, napirendre kerül a Dunaferr, amellyel kapcsolatban az orosz fél nyitott, hogy jelentős beruházásokat hajtson végre az idén is. A gyógyszeripart illetően a Richter és az Egis megkapta az engedélyeket, hogy exportálhasson és részben termelhessen Oroszországban - közölte. Hozzáfűzte: a Richter Oroszországban a második legjelentősebb szereplő a receptköteles patikai piacon, és az orosz kormány szoros együttműködésre törekszik a gyógyszeriparban, e kooperáció zászlóshajója lehet a Richter.

A külügyminiszter közölte: a két ország 200-200 ösztöndíjat biztosít hallgatóknak, e helyeket szeptembertől teljesen feltöltik.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt időben több magyar technológiára épülő mezőgazdasági beruházás valósult meg Oroszországban, és azt szeretnék, ha ez a vízgazdálkodásban is így lenne.

Szijjártó Péter az energetikai kérdésekkel kapcsolatban közölte: "a magyar kormány kért, az orosz kormány pedig ígért" pozitív hozzáállást a továbbiakban is a Mol oroszországi kitermeléseihez. A cég eddig 1,3 milliárd dollárt fektetett be Oroszországban, ma már a Mol olajkitermelésének 6,5 százaléka származik Oroszországból - mutatott rá.

A tárcavezető hangsúlyozta: a két éve kötött megállapodás értelmében már tavaly minden részletkérdést lezártak a magyar-orosz hosszú távú gázvásárlásról, így most abban a kényelmes helyzetben vannak, hogy már a 2021 utáni helyzetről tudnak beszélni. Magyarország energiabiztonságát több lépés is veszélyezteti, így a Déli Áramlat vezeték ellehetetlenítése és az, hogy Horvátország, valamint Románia továbbra sem felel meg annak az uniós kötelezettségnek, hogy biztosítsa a kétirányú gázszállítást - magyarázta. A legmegbízhatóbb energiabiztonságot garantáló partner így Oroszország - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter kitért arra: Paks 2-t illetően "ugrásra készen állunk", várjuk az EU utolsó engedélyét, hogy a bővítés megkezdődjön.



Kiemelte: az orosz szankciók bevezetése óta a magyar gazdaságot 6,7 milliárd dollár veszteség érte az elveszett exportlehetőségek miatt, és ez magyar vállalatok bevételkiesése, magyar munkahelyeket sodortak veszélybe az intézkedések. Továbbra is csak a magyar érdekeknek megfelelően "vagyunk hajlandók hozzáállni" a szankciókhoz, amelyek politikai és gazdasági szempontból is sikertelennek bizonyultak - magyarázta. Hozzátette: Európának nem lehet célja, hogy mindenkivel rosszban legyen, pragmatikus együttműködésre van szükség Oroszországgal.

Kérdésre Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Ukrajna területi integrációja és szuverenitása nem lehet kérdés, a nemzetközi szerződéseket és jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, de a minszki megállapodások betartatásában nem vittek előbbre a szankciók, nem bizonyultak hatékony eszköznek ebből a szempontból. A szankciók meghosszabbításáról legfelsőbb szintű politikai vitát kell folytatni az EU-ban - vélekedett.

A paksi bővítésről közölte: ha van olyan lehetőség, amely előnyösebb helyzetbe hozza pénzügyileg Magyarországot, akkor megteszik a szükséges lépéseket, de eddig erre vonatkozó javaslatot nem tett a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ugyancsak kérdésre elmondta: a Malév ügye minden magyar-orosz tárgyaláson szóba kerül, csütörtökön is napirenden lesz, és körvonalazódik egy megállapodás.

A külügyminiszter elmondta: korábban egyeztetett az orosz egészségügyi miniszterrel, aki a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság társelnöke, és elvégezték az utolsó simításokat a csütörtöki csúcstalálkozó előtt.

Szijjártó Péter közölte: a későbbiekben a Roszatom vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval találkozik. Szerda este Szergej Lavrov külügyminiszterrel, csütörtök reggel pedig Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel tárgyal. Csütörtökön a déli órákban érkezik Budapestre Vlagyimir Putyin, szűkkörű megbeszélést folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel, ezt követően plenáris ülés és sajtótájékoztató lesz - ismertette a programot a külügyminiszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.