Városlista
2022. október 7, péntek - Amália

Hírek

2015. Április 01. 16:38, szerda | Helyi
Forrás: Seres Imre-igazgatóhelyettes

A Németh László Gimnázium diákjai Hollandiában jártak

A Németh László Gimnázium diákjai Hollandiában jártak

A Németh László Gimnázium diákjai és tanárai március 16-21-ig Hollandiában (Haarlemermeer) jártak.

2015. március 16. és 21. között Keresztes Dániel, Vígh Vanessza, Utasi Balázs, Zoltán Nikoletta, Gál Emese, Mónus Fanni és Soós Vanessza Hollandiában járt Biró Beáta és Medvegy János kíséretével a Németh László Gimnáziumból.

Az utazást egy majdnem két éves kapcsolat előzte meg. 2013. októberében a holland testvérváros közeli település gimnáziumából három tanár, valamint két képviselő az East-West alapítványtól érkezett a vásárhelyi Németh László Gimnáziumba azzal a céllal, hogy megbeszéljék, milyen testvériskola kapcsolatot lehetne létrehozni a két gimnázium diákjai között. A holland és magyar tanárokból álló munkacsoport előkészített egy demokráciáról szóló közös projekttémát, amit 2013 decemberében kezdtek el a diákok kidolgozni.

A holland vendégek által vázolt elképzelés egy-egy osztálynyi diák bevonása mindkét iskolában. Az együttműködés első eredménye egy logóverseny volt 2013 decemberében. A győztes egy magyar diákok által tervezett logó volt. A témák a közös holland-magyar történelem és a demokrácia. A holland és magyar diákok együtt dolgoztak angol nyelven a közös történelmi pontokat bemutató munkáikon. 2014. februárban indult a demokrácia működését és jellemzőinek megismerését szolgáló munka. A megállapodás szerint először a holland iskolából érkeztek hozzánk vendégek 2014 márciusában. Majd 2014 március és 2015 március között többszöri levelezés során váltottak ötleteket a két nemzet diákjai, majd idén márciusban sor került a magyar diákok kiutazására is.

A közös projekt kapcsán a diákok először egy valódi közösségi problémát vitattak meg a haarlemermeeri tanács épületében. Különböző pártokat alkotva ütköztették érveiket és próbáltak egy mindenki számára elfogadható megoldást találni. Ezt követően egy haarlemi közvéleménykutatásuk statisztikai értékelését adták át hivatalosan a polgármesternek. A demokratikus módszerek megismerése és gyakorlati alkalmazása mellett sok idő jutott kirándulásra, portréfestésre, múzeum látogatásra, sportolásra, a tengerparton sétálásra és szórakozásra is. A helyi családoknál való szállás lehetővé tette az eltérő kultúrák kölcsönös megismerését. A hat nap során diákok nagyon jól érezték magukat a családoknál, akik nagyon kedvesek, nagylelkűek és figyelmesek voltak.

A projekt időtartama alatt szoros barátságok alakultak ki, nehéz volt az utazás napján az elválás, de néhány diák már szervezi a nyári találkozót.

Kísérőtanárok: Biró Beáta és Medvegy János

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 05. 15:18, szerda | Helyi

Hajszál híján bravúr a Kosársuli U18-as csapatától

Épphogy lemaradt az U18-as bajnokság főtáblájáról a Vásárhelyi Kosársuli U18-as csapata.

2022. Október 05. 09:52, szerda | Helyi

Bukott a gázolajos trükközés

A dél-dunántúli benzinkutas megszüntette a dízelkút és a pénztárgép közötti kommunikációt, és feketén szolgálta ki az üzemanyagot egyes vevőinek.

2022. Október 05. 09:49, szerda | Helyi

Élen a Kosársuli U20 a bajnokságban

Két nagyarányú győzelemmel kezdte a szezont a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli U20-as csapata. Varga Zalán tanítványai a két meccs alatt kevesebb mint 80 pontot engedélyezett ellenfeleinek.

2022. Október 04. 15:42, kedd | Helyi

Egyre zajosabb bolygón élünk

Szűrje a zajt – mutatjuk hogyan!