Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Január 02. 17:11, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A megszűnő és az induló cégek száma idén megközelítheti egymást

A megszűnő és az induló cégek száma idén megközelítheti egymást

Idén várhatóan a megszűnő és az induló cégek száma megközelíti egymást, és mind a két érték évi 30-32 ezer körül zárhat majd - derült ki az Opten csütörtöki közleményéből.

A céginformációs szolgáltató közölte, hogy tavaly 29 019 vállalkozás jött létre a cégbírósági adatok alapján. A cégalapítások száma kiegyensúlyozott növekedést mutat 2015 óta, évről évre 5 százalék körüli a növekedés.

A 29 ezer cégalapítás mellett tavaly közel 35 ezer cégtörlést tettek közzé, tehát a cégek száma csökkenőben van, de többségében az alvó vállalkozások szűnnek meg.

A cégalapítási és cégtörlési számok trendje ellentétes pályát mutat, az évek óta növekvő cégalapítási számhoz folyamatosan csökkenő cégtörlési szám párosul - jegyezték meg.

Az elemzés alapján az induló eljárásokat tekintve javulás figyelhető meg: a megszüntetésre irányuló eljárásoknak csupán 14 százaléka (mintegy 5200) volt tavaly felszámolás, néhány évvel ezelőtt még 30-40 százalék körül volt ez az érték. Az alacsony felszámolási számhoz vélhetően a pozitív gazdasági környezet is hozzájárult.

A megszüntetésre irányuló eljárásoknál a végelszámolások száma tavaly 10 533-at tett ki, amely az elemzés szerint jelentős növekedés a korábbi évekhez képest.

A területi eloszlásban továbbra is a fővárosra jut a legnagyobb arány. Az induló cégek 62 százalékát Budapesten és Pest megyében regisztrálták, de a megszűnő cégek is ezeken a területeken sűrűsödnek a legjobban.

Az Opten Cégfluktuációs Index (CFI) - amely az adott időszakban megszűnő és induló cégek számát viszonyítja az összes céghez képest - szintén a fővárosban a legmagasabb. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Tolna megye éves szinten 10 százalék alatti fluktuációval zárta 2019-et.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni