Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2015. Február 19. 11:10, csütörtök | Belföld
Forrás: MÁV Zrt.

A MÁV-START tartja karban az új FLIRT motorvonatokat

A MÁV-START tartja karban az új FLIRT motorvonatokat

A hazai szakembereket Svájcban is oktatták.

Miközben hamarosan forgalomba áll a MÁV-START tizenkilencedik új beszerzésű FLIRT motorvonata, a járművek karbantartását végző szakembergárda emelt szintű felkészítése, oktatása is jó ütemben halad. A motorvonatok típus-specifikus szervizelését saját erőforrással végezheti a vasútvállalat a fejlesztés alatt álló Istvántelki karbantartóbázisán.

A MÁV-START belső pályázat keretében választotta ki azt a tizenhat szakembert (négy mérnököt, tizenkét technikust és szerelőt), akik a motorvonatok karbantartását végzik majd. A csoport négy fázisra bontott képzése összesen 180 napon át tart. Az idén kezdődött utolsó etapban a gárdát a teljes gyártási folyamatba bevonják. A szakemberek megismerik a forgóvázak előállítását, illetve a járművek összeszerelési folyamatát. A karbantartási szakértők a FLIRT-ek legkisebb részegységeinek beépítését és a szükséges speciális szerelési lépéseket is elsajátítják. Végül az összeszerelt motorvonatok üzembe helyezéséről is kapnak oktatást.

A magas színvonalú elméleti és gyakorlati oktatás biztosítja, hogy a szakemberek önállóan felismerjék a meghibásodásokat, problémákat, elvégezzék a javítási-, szerelési munkákat, továbbá át tudják adni a megszerzett ismereteket kollégáiknak. Az eddigi képzéseket az Istvántelki telephelyen, a Stadler svájci és szolnoki gyáraiban, a pusztaszabolcsi javítóbázisán, továbbá a vasúti járműrendszereket is fejlesztő Knorr-Bremse budapesti üzemében végezték.

A FLIRT-ek korábbi években beszerzett hatvan darabos flottáját a gyártó Stadler magyarországi leányvállalata tartja karban pusztaszabolcsi telephelyén, azonban az új szállítású kék-fehér motorvonatok szervizelését már a MÁV-START végzi az Istvántelki bázisán, amely emiatt jelentős gépészeti és műszaki fejlesztéseken esik át. A két vizsgálóaknával ellátott csarnokban a legmagasabb szintű kivételével minden vizsgálat elvégezhető lesz hamarosan.

A karbantartási munkák mellett a járművek fő külső- és belső tisztítási munkáit, a zártrendszerű mosdóinak kezelését és a graffitik eltávolítását is Istvántelken végzik. A teljes hosszában zárt gépi kocsimosó még zord időjárási viszonyok között is biztosítja a járművek esztétikus, tiszta megjelenését.

A MÁV-START Zrt. 2013 márciusában kötött szerződést a 42 darab motorvonat közbeszerzési pályázatának nyertesével, a FLIRT-eket készítő Stadler Bussnang AG-val. A szerződés a gyártó részéről képzés biztosítását is előírja a MÁV-START mozdonyvezetői, üzemeltetői- és karbantartási szakemberei számára. Az előbbi két csoportba tartozó munkavállalók képzése már az első két motorvonat Magyarországra érkezését követően, tavaly tavasszal megtörtént, a karbantartást végző szakértők oktatása azonban összetettebb, hosszabb folyamat.

Háttérinformációk

A MÁV-START flottája az Európai Unió Kohéziós Alap társfinanszírozásával, nyílt, közös közbeszerzési eljárás keretében, 220 millió eurós támogatásból bővül. A MÁV-START Zrt. 2012 novemberében indított nyílt közbeszerzési eljárást korszerű alacsony padlós villamos motorvonatok beszerzésére. A közbeszerzést a Stadler Bussnang AG nyerte meg, a svájci járműgyártó 42 darab egyáramnemű alacsony padlós elővárosi és regionális villamos motorvonatot gyárt a MÁV-START részére. Az utolsó járműveket legkésőbb 2015. szeptember 30-ig adják át utasforgalomra kész állapotban. Február végéig tizenkilenc motorvonat áll forgalomba.

Az új járművek a Budapest–Székesfehérvár, Budapest–Pusztaszabolcs, Budapest–Szob, Budapest–Veresegyház–Vác, a Budapest–Cegléd–Szolnok, és a villamosítás befejezését követően Budapest–Esztergom vasútvonalakon közlekednek majd. Budapest elővárosában a vonatok csaknem kétharmadát lehet majd FLIRT-ekből kiállítani. Így évente harmincnégy millió utazást, az éves utazások negyedét tudja a MÁV-START korszerű motorvonatokkal kiszolgálni. A már meglévő FLIRT-ek bizonyítottak, népszerűek az utasok körében: ahol ezek a járművek közlekednek, ott hat-tizenkét százalékkal nőtt az utasszám.

Az új elővárosi vonatok a 2007-ben beszerzett FLIRT flottától eltérően kék-fehér-sárga-szürke fényezést kapnak, amely illeszkedik a MÁV-csoportnál általánosan alkalmazott színvilágba. A leszállított 42 új járművel együtt a MÁV-START kötelékében már 102 korszerű FLIRT motorvonat közlekedik majd. Az akadálymentesített járművek összesen 211 ülőhellyel rendelkeznek, végsebességük 160 km/óra. A motorvonatok a kor követelményeinek megfelelően korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas, kerekesszékek és kerékpárok fogadására is alkalmas utasterekkel, mozgáskorlátozottak által is könnyedén használható mosdóval, WiFi-vel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal rendelkeznek. A járműveket a gyártó ETCS2 vonatbefolyásoló rendszerrel is ellátja, amely lehetővé teszi, hogy az európai uniós forrásokból felújított vasútvonalakon is 160 km/óra sebességgel közlekedhessenek. A FLIRT típusú motorvonatok az elmúlt években a kiemelkedő megbízhatóságuk mellett, öt év és negyvenmillió megtett kilométer alatt hétmilliárd forint értékű villamos energiát takarítottak meg a vasúttársaságnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 16. 10:33, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 16. 10:27, vasárnap | Belföld

Három hét van a választási plakátok eltávolítására

Még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és EP választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció

2024. Június 15. 11:05, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Varga Mihály: két hét, 3 kedvező hitelminősítői döntés

A Moody\'s és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán a hitelminősítő pénteki döntése u