Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Június 01. 19:43, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

A MÁV-START elítéli a dolgozóit ért támadásokat

A MÁV-START elítéli a dolgozóit ért támadásokat

Vasútőrökkel, rendőrökkel, kamerákkal fokozzák a biztonságot a vonatokon.

Szerda délelőtt, a Budapestről Ceglédre tartó vonaton egy utas boxerrel támadt a MÁV-START jegyvizsgálójára, aki a sérülései következtében a munkáját sem tudta folytatni.

A MÁV-START mélyen elítéli a munkavállalóit ért támadásokat, és mindent megtesz a jegyvizsgálók, fedélzeti jegyellenőrök emberi méltóságának védelme, továbbá biztonságának garantálása érdekében. A vasúttársaság egyfelől számos rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötött, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendelt meg, biztonságtechnikai beruházásokat valósított meg, másfelől kiemelt figyelmet fordít a dolgozók sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt indított bűntető eljárások segítésére.

A cél, hogy egyetlen ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül. Ehhez azonban szükséges, hogy az érintettek feljelentést tegyenek, vagy legalább jelezzék az atrocitást.

Idén május végéig 14, 2015-ben összesen 68, 2014-ben 52, míg 2013-ban hatvan, többségében személyi sérüléssel nem járó esetet jelentettek. Leggyakrabban az érvényes menetjegy vagy bérlet nélkül utazók lépnek fel fenyegetően a jegyvizsgálókkal szemben. A közfeladatot ellátó munkavállalók – szolgálati mobiltelefonon keresztül – minden olyan esetben rendőri segítséget kérhetnek, amikor úgy érzik, hogy a nem együttműködő utasok miatt veszélyben lehetnek a vonaton tartózkodók, illetve saját maguk. Amennyiben egy vonaton egyenruhás vagy civil rendőrök tartózkodnak, ők szolgálatba helyezik magukat. Az utasok és a fedélzeti személyzet biztonságérzetének, biztonságának növelése érdekében a vasúttársaság évente közel 80 ezer vonatot kísértet biztonsági, vasútőr személyzettel, a rendőrség pedig nagyságrendileg 8-8,5 ezer vonaton van jelen. A vonatkísérési útvonalak havonkénti kialakításánál a biztonsági szakemberek figyelembe veszik a vonatok veszélyeztetettségi szintjét, a biztonsági felméréseket, a vizsgáló-főkalauzoktól és a jegyvizsgálóktól kapott információkat és a korábbi támadások elemzéseit, tapasztalatait is.

Nemcsak fizikai atrocitások érik a jegyvizsgálókat, számos esetben szóbeli támadásokat kell elszenvedniük. Mivel megfelelő konfliktuskezelő módszerekkel gyakran elejét lehet venni a komolyabb inzultusnak, ezért a készségek fejlesztése érdekében speciális konfliktuskezelő tréningeken vesznek részt az érintett vasutasok. A vasútvállalat emellett már vizsgálja a legális személyvédelmi technika bevezetéséhez szükséges jogi, személyesadat-védelmi, informatikai, technológiai előírásokat. Mivel a jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek és szigorúan büntetendők.

Az újabb, korszerűbb járműveken pedig a fedélzeti elektronikus megfigyelőrendszerek alkalmazása is elősegíti a megelőzést. A járműveken kihelyezett piktogramok, tájékoztatók és a jól látható kamerák önmagukban is visszatartó erőként hatnak. A képfelvételek felhasználásával a hatóság könnyebben azonosíthatja a jogellenes cselekmények végrehajtóit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.