Városlista
2021. május 7, péntek - Gizella

Hírek

2021. Április 07. 12:07, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

A MÁV intézkedései a Francia úton felgyülemlett illegális hulladék felszámolására

A MÁV intézkedései a Francia úton felgyülemlett illegális hulladék felszámolására

A MÁV területeit érintő illegális szemétlerakás szempontjából a Budapest XIV. kerület Francia út országosan az egyik legfertőzöttebb helyszín.

A felhalmozott hulladék elszállítása jelentős anyagi terheket ró a vasúttársaságra, amely egyéb, fejlesztendő területektől vonja el a forrást. A Francia út környékén újra és újra megjelenő, nagy mennyiségű illegális szemétlerakás kiemelt vasútbiztonsági kockázatot is jelent.

A MÁV Zrt. a területről 2016 óta 307 tonna hulladékot szállított el. A szemetet az esetek többségében az ott álló garázsok tövében helyezik el. 2020 őszétől a Tisztítsuk meg az országot! program keretében további körülbelül 98 m3 hulladékot távolított el a MÁV, és 2021. márciusig újabb közel 107 m3 szemét összegyűjtéséről és elszállításáról gondoskodott a vállalat. A területen elvégzett hulladék-elszállítások kiadásai 2020 szeptembere óta megközelítik a 9 millió forintot.

A vasúttársaság elkötelezett abban, hogy felszámolja a hosszú évek óta fennálló, tarthatatlan helyzetet a közbiztonság, a környezet tisztaságának biztosítása, és az ott élők életminőségének hosszú távú javítása érdekében. Erre való tekintettel a MÁV tavaly a Francia úti garázsokkal érintett valamennyi területbérleti szerződést felmondta. Amennyiben a bérlők a garázs elbontására való felszólításnak nem tesznek eleget, a MÁV Zrt. peres úton rendezi ezeket az ügyeket. A Francia úton kialakult helyzet baleset- és életveszélyes. A felhalmozott hulladék könnyen tüzet is okozhat, amelyre több alkalommal volt már példa.

A XIV. kerületi Önkormányzattal 2020 nyarán tárgyalások indultak az együttműködés lehetséges formáiról. A későbbi terület-hasznosításhoz elengedhetetlen az önkormányzattal történő további egyeztetés, közös használati és fenntartási megoldások kialakítása más önkormányzatokhoz is hasonlóan, annak figyelembe vételével, hogy a terület nagyobb része vasúti védőtávolságon belül található, így azt használatba nem adhatja a vasúttársaság.

Az illegális hulladéklerakás hosszú távú, hatékony megakadályozása érdekében a MÁV nyitott a Zuglói Önkormányzati Rendészettel kötött rendészeti együttműködési megállapodásban meghatározott felhatalmazás kiterjesztésére valamennyi szennyezéssel érintett kerületi MÁV vagyonkezelésű – közterületekkel határos – területre és elvégzendő rendészeti feladatra

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 05. 12:05, szerda | Helyi

Balatoni és Tisza-tavi szolgáltatásfejlesztés: fókuszban a kerékpáros turizmus

A korábbi évek szolgáltatási színvonalának javítása után, idén is jól érzékelhető fejlesztések teszik vonzóbbá, kényelmesebbé a vasúti utazást, illetve új turisztikai ajánlatok is az utasok rendelkezésére állnak.

2021. Május 05. 12:02, szerda | Helyi

Május 17-én életbe lép az előszezoni menetrend

Sűrűbb eljutást és minőségibb szolgáltatást nyújt a MÁV-START a Balatonhoz utazóknak.

2021. Május 05. 11:58, szerda | Helyi

Eladni vitte a hamis ruhát

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai több mint tizenötmillió forint értékű hamis ruhát találtak egy autóban.

2021. Május 04. 00:00, kedd | Helyi

Május 4-én nyitnak a hódmezővásárhelyi múzeumok

Védettségi igazolvánnyal várják a látogatókat