Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Június 25. 14:12, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

A MÁV ad otthont a Nemzetközi Vasútegylet (UIC) közgyűléseinek

A MÁV ad otthont a Nemzetközi Vasútegylet (UIC) közgyűléseinek

A magyar fővárosban tartja 28. Európai Regionális és 94. Világi Közgyűléseit a Nemzetközi Vasútegylet (UIC) június 24-25. között.

A közel 40 ország vasúttársaságainak részvételével zajló eseménysorozat keretében hétfőn az európai regionális, kedden a globális ülését tartja a nagy múltú vasúti világszervezet. Vasárnap este nem hivatalos programként különleges esemény volt a Vasúttörténeti Parkban.

Az 1922-ben alakult nemzetközi szervezet egyik alapító tagja a MÁV, de ez az első alkalom, hogy az UIC legfőbb regionális és globális döntéshozó szerve Magyarországon tartja közgyűléseit.

A budapesti közgyűléseken az UIC valamennyi régiója képviselteti magát. A világszervezet afrikai, ázsiai és csendes-óceáni valamint európai; közel-keleti, latin-amerikai és észak-amerikai régióinak vasúttársaságai részéről több mint 130 vezető beosztású delegált érkezett.

A hétfői európai regionális közgyűlésen részt vett Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, aki örömét fejezte ki, hogy a nagy múltú nemzetközi szervezet a magyar fővárost választotta mostani közgyűléseinek helyszínéül. Az államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy nagyra tartja az UIC vasúti technológiák fejlesztésében végzett előremutató munkáját, és kifejtette, hogy az ITM a nemzetközi ágazati együttműködések bővítésére törekszik. A tárca komoly lehetőséget lát a Nemzetközi Vasútegylettel közös kutatás-fejlesztési projektekben, így például az 5G-hálózat vasúti alkalmazási lehetőségeinek kutatásaiban is.
A holnapi Világi Közgyűlésen a jelenlévő hat régió valamennyi képviselője részt vesz, ahol a magyar kormányzatot Vargha Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára képviseli.

A budapesti közgyűlések különlegessége, hogy az UIC vezérigazgatói tisztségét eddig betöltő Jean-Pierre Loubinoux itt búcsúzik a szervezettől. A leköszönő vezérigazgató tiszteltére a távozó vezető alkotásaiból a MÁV kiállítást szervezett. A mintegy 30 festményből álló tárlatot 2019. június 16-23. között látogathatta a nagyközönség. A kiállítást vasárnap este az UIC Közgyűlések magas rangú résztvevőnek jelenlétében, a Francia Nagykövetség védnöksége alatt zárták.
Az UIC távozó vezetőjének helyét François Davenne, a Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Szervezet (OTIF) korábbi főtitkára veszi át.

Háttérinformációk:

Az 1922-ben alakult Nemzetközi Vasútegylet (UIC) világszervezet, amelynek a MÁV Zrt. alapító tagja. A szervezet globális és regionális közgyűléseit többnyire az UIC (franciául: UnionInternationaledesCheminsdeFer) párizsi székhelyén rendezik meg. Tagvasutak meghívására és szervezésében azonban ezekre külső helyszínen is sor kerülhet, jellemzően az UIC-n belül vezető tisztséget betöltő tagvasutak vállalnak szervezést. Az elmúlt években Madrid, Lisszabon, Bern, Isztambul, Szentpétervár adott otthont e fórumoknak.

A MÁV egyik stratégiai célkitűzése a MÁV-csoport nemzetközi presztízsének növelése. Szakmai tekintélyünk és szerepvállalásunk elismerését jól mutatja az tény is, hogy az UIC európai régió második legfontosabb testületébe, a stratégiai-döntéshozói Európai Vezető Bizottságba 2017-ben immár negyedszer választották be a magyar vasúttársaságot. A szervezet jelenleg mintegy 100 országból 200 tagot számlál. Tagjai pályaműködtetők, operátorok, illetve intézmények. Magyarországi tagok: MÁV Zrt., GYSEV Zrt, GYSEV Cargo Zrt., Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft, Innovációs és Technológiai Minisztérium, FOXrail Zrt.

Az UIC kiemelt célja a vasútműködtetők közösségének megerősítése, a tagvasutak közötti szakmai párbeszéd elősegítése, a vasúti közlekedés, illetve fuvarozás műszaki és kereskedelmi feltételeinek kialakítása. A vasúti világszervezetnek fontos szerepe van továbbá a vasúti szektor helyzetének megszilárdításában a közlekedési alágazatok rendszerében. Műszaki hátteret biztosít stratégiák kidolgozására egyes kiemelt témákban, mint például a vasút, mint fenntartható közlekedési módozat népszerűsítése és a digitalizáció.

A szervezet elsősorban műszaki jellegű kérdésekben tevékeny, fókuszál a kölcsönös átjárhatósági előírások bevezetésére, a vasúti migrációs stratégiák megvalósítására a forgalomirányítás és a telekommunikáció területén. Ennek érdekében elősegíti a tagvasutak közötti szakmai párbeszédet és támogatja a közös műszaki megoldások kimunkálását. Így például: komoly szerepet tölt be a szabványosítás területén, karbantartja a napi szintű vasútüzemhez nélkülözhetetlen előírásokat (pl.: a MÁV képviselői is tevékenyen részt veszek a rendkívüli küldemények szabályozásával, GSM-R rendszerrel; menetrendi és menetdíjképzési adatcserékkel foglalkozó munkacsoportokban), valamint célzott projekteket hív életre. A projektek célja olyan műszaki megoldások kidolgozása és tesztelése, amelyekre a tagvasutaknak önállóan nem lenne elegendő pénzügyi forrása, közösen azonban mód nyílik erre.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.