Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Október 02. 09:25, szerda | Belföld
Forrás: Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti: - illusztráció: pixabay

A magyarok Boldogasszonyáról nyílt kiállítás Rómában

A magyarok Boldogasszonyáról nyílt kiállítás Rómában

Magyar művészek Szűz Mária ábrázolásait mutatja be a Boldogasszony, a művészet tiszteleg a magyarok Nagyasszonya előtt című kiállítás, amely kedd este nyílt meg Róma belvárosában, a Vatikán egyik római palotájában.

A latinul Magna Domina Hungarorum (magyarok Nagyasszonya) kiállítás több mint ötven magyar művész ugyanennyi alkotását mutatja be.

A tárlat a csíksomlyói Mária-kegyszobor 500. évfordulója alkalmából 2015-ben rendezett Boldogasszony kiállítás anyagát vitte Rómába a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és Magyarország Szentszéki Nagykövetsége szervezésében, Áder János államfő védnökségével.

A kiállítás vatikáni védnökségét a Kultúra Pápai Tanácsa és a Pápai Nemzetközi Mária Akadémia vállalta.

Az október 13-ig látható kiállítás rendkívüli helyszínt kapott mégpedig vatikáni területen: az olaszországi reneszánsz építészet egyik jelképes épületében, a Cancelleria palotájában látható, amely egykor a pápai kancellária székhelyeként működött, és ma is a szentszéki hivataloknak ad otthont.

A Boldogasszonynak szentelt kiállítás a Szent Péter-bazilika altemplomában található magyar kápolnát is idézi, amely szintén a Magyarok Nagyasszonya nevet viseli, és II. János Pál pápa avatta fel 1980. október 8-án.

Lotharingiai Habsburg Eduard Magyarország szentszéki nagykövete az MTI-nek elmondta, hogy a jelentős helyszínű tárlat Magyarországot és egyben Csíksomlyót idézi fel az olaszokban Ferenc pápa július elsejei erdélyi látogatására emlékeztetve. Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország "Mária országa", ami azt jelenti, hogy kultúrájával, művészetével és a keresztény gyökerek melletti elkötelezettségével is utat tud mutatni az egyre komolyabb kihívásokkal szembesülő Európában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.