Városlista
2020. július 11, szombat - Nóra, Lili

Hírek

2016. Március 04. 17:51, péntek | Helyi
Forrás: Szöveg és fotó: Búz Csaba hadnagy

A magyar katonák felkészültek a várható feladatokra

A magyar katonák felkészültek a várható feladatokra

A Koszovóban tartózkodó MH KFOR Kontingens 14. váltás Delta századának a megmérettetésére is sor került február végén.

Többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló magyar század a keleti Nemzetközi Harccsoport részeként járőrözési, táborvédelmi és tömegkezelési feladatok ellátásában vesz részt.

A teljes műveleti készenlétet (Full Operational Capability - FOC) egy komplex tömegkezelési gyakorlat bemutatása után érték el a magyar katonák. A KFOR kontingens Charlie százada már két héttel ezelőtt sikeresen teljesítette ezt a gyakorlatot.


„Az amerikai vezetés az elődeink teljesítményét figyelembe véve lehetőséget biztosított arra, hogy a tervezési folyamatokban a század vezetése is részt vegyen. A három részből álló dinamikus végrehajtás először a műszaki alegységgel való nehéz akadályon történő átjutásból, egy térkiürítésből és végül könnygázzal való tömegoszlatási fázisból állt.” - mondta T. Péter százados,a Delta század parancsnoka.

A gyakorlaton, az úton való szabad előrehaladást az ukrán műszaki alegység biztosította, akikkel a feladatok ellátása közben a magyar századnak együtt kell majd működnie. Az ellenerő szerepét a német kontingens tagjai alkották.

A látványos bemutató végén William Gray alezredes, a keleti Nemzetközi Harccsoport előretolt vezetési pontjának parancsnoka elmondta: a gyakorlat bebizonyította, hogy a magyar katonák készen állnak bármilyen feladat ellátására, és képesek reagálni az összes rájuk váró eseményre. „Ma egy kimagasló gyakorlatot láthattunk.” – fogalmazott az alezredes.

A sikeres zárógyakorlatot követően mindkét magyar század bevethető a műveleti feladatokra.

A KFOR (Kosovo Forces) a NATO parancsnoksága alatt álló nemzetközi békefenntartó erő, amiben Magyarország a NATO-hoz történt csatlakozása, vagyis 1999 óta vesz részt. A KFOR erők alapvető feladata a biztonság és a rend fenntartása Koszovóban.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 10. 12:33, péntek | Helyi

A Déli pályaudvaron lecserélik a megrepedezett üvegfalat

A Déli pályaudvaron lecserélik a pénztárcsarnok vágányok felőli oldalán lévő megrepedezett üvegfalat, mert balesetveszélyessé válhatnak.

2020. Július 10. 12:28, péntek | Helyi

Hétfőtől egy vágányon már közlekedhetnek a vonatok Nagymaros és Szob között

Július 13-án Nagymaros és Szob között a Szent Mihály-hegyhez közelebbi vágányon – 40 km/h-s sebességkorlátozással – megindulhat a vonatközlekedés.

2020. Július 10. 12:14, péntek | Helyi

Juhász Tünde: a hivatal rendezettsége mutatja, hogy odafigyelnek az ügyfelekre

Virágszigetek, új, kövekkel feltöltött kerítés borostyánnal, virágládák és padok – megszépült a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Ady Endre utcai udvara.

2020. Július 08. 10:12, szerda | Helyi

Huszonkét, fekvőhelyes és hálókocsit szerez be a MÁV-START

Az év végéig fokozatosan újabb járművekkel váltja ki a MÁV-START a jelenleg használt hálókocsikat.