Városlista
2019. november 21, csütörtök - Olivér

Hírek

2016. Március 04. 17:51, péntek | Helyi
Forrás: Szöveg és fotó: Búz Csaba hadnagy

A magyar katonák felkészültek a várható feladatokra

A magyar katonák felkészültek a várható feladatokra

A Koszovóban tartózkodó MH KFOR Kontingens 14. váltás Delta századának a megmérettetésére is sor került február végén.

Többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló magyar század a keleti Nemzetközi Harccsoport részeként járőrözési, táborvédelmi és tömegkezelési feladatok ellátásában vesz részt.

A teljes műveleti készenlétet (Full Operational Capability - FOC) egy komplex tömegkezelési gyakorlat bemutatása után érték el a magyar katonák. A KFOR kontingens Charlie százada már két héttel ezelőtt sikeresen teljesítette ezt a gyakorlatot.


„Az amerikai vezetés az elődeink teljesítményét figyelembe véve lehetőséget biztosított arra, hogy a tervezési folyamatokban a század vezetése is részt vegyen. A három részből álló dinamikus végrehajtás először a műszaki alegységgel való nehéz akadályon történő átjutásból, egy térkiürítésből és végül könnygázzal való tömegoszlatási fázisból állt.” - mondta T. Péter százados,a Delta század parancsnoka.

A gyakorlaton, az úton való szabad előrehaladást az ukrán műszaki alegység biztosította, akikkel a feladatok ellátása közben a magyar századnak együtt kell majd működnie. Az ellenerő szerepét a német kontingens tagjai alkották.

A látványos bemutató végén William Gray alezredes, a keleti Nemzetközi Harccsoport előretolt vezetési pontjának parancsnoka elmondta: a gyakorlat bebizonyította, hogy a magyar katonák készen állnak bármilyen feladat ellátására, és képesek reagálni az összes rájuk váró eseményre. „Ma egy kimagasló gyakorlatot láthattunk.” – fogalmazott az alezredes.

A sikeres zárógyakorlatot követően mindkét magyar század bevethető a műveleti feladatokra.

A KFOR (Kosovo Forces) a NATO parancsnoksága alatt álló nemzetközi békefenntartó erő, amiben Magyarország a NATO-hoz történt csatlakozása, vagyis 1999 óta vesz részt. A KFOR erők alapvető feladata a biztonság és a rend fenntartása Koszovóban.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 20. 16:04, szerda | Helyi

Az Őszi Tárlaton jártak a mozgás barátai

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlaton, a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában tettek látogatást a szegedi Magyar Reumabetegek Egyesülete, Domokos József Reuma Klub tagjai.

2019. November 20. 15:56, szerda | Helyi

A MÁV idén is csatlakozott a Gyermekjogok Világnapjához

A MÁV idén is csatlakozott az UNICEF Gyerekhang kampányához, amellyel a gyermekjogok fontosságára hívja fel a figyelmet a vasúttársaság is.

2019. November 20. 15:52, szerda | Helyi

Körözött luxusautók Röszkén

A rendőrök a magyar és a lengyel hatóságok által körözött gépkocsikat foglaltak le a Csongrád megyei határátkelőhelyen.

2019. November 20. 15:44, szerda | Helyi

Tizenkét illegális migráns Röszkén

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba tizenkét migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.