Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Május 21. 09:58, szerda | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

A Magyar Honvédelem Napjára emlékeztek a hódmezővásárhelyi laktanyában

A Magyar Honvédelem Napjára emlékeztek a hódmezővásárhelyi laktanyában

Ünnepi állománygyűlést tartottak május 20-án az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

1992-től minden év május 21-e a Magyar Honvédelem napja. 1849-ben, három hetes ostrom után, ezen a napon arattak fényes győzelmet a honvédseregek az osztrák császári csapatok felett és foglalták vissza Buda várát.

Az ünnepi állománygyűlésen a csapatzászló behozatalát és a Himnuszt követő ünnepi beszédében Budai Anna közalkalmazott elmondta, hogy ezen a napon tisztelgünk a hazánkat hősiesen védelmező elődeink, a mára már névtelenné lett katonák, a hont életük árán is megvédő harcosok emléke előtt. Kiemelte: „Május 21-e arra kell emlékeztesse a társadalmat, hogy a Magyar Honvédség a hazát szolgálja, és ezért meg kell becsülniük a nemzet katonáit. Sok ember és szervezet dolgozik azon, hogy ez az üzenet minél többekhez eljusson."

A beszédet követően Huszár Ferenc alezredes, megbízott parancsnok-helyettes köszöntötte az egybegyűlt állományt és a meghívott vendégeket majd röviden ismertette a korábban közösen végzett feladatokat.

Ezt követően az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségével szorosan együttműködő szervezetek tagjaiból olyan személyek munkája került elismerésre, akik személyesen is elősegítették, illetve elősegítik Hódmezővásárhelyen és a környező településeken az alakulat hírnevének növelését. A Magyar Honvédelem Napja alkalmából Nagy Zsuzsanna, a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója, Huszár Tamás, a Vásárhelyi Televízió szerkesztője, Imre Péter, a Délvilág újságírója, dr. Markó Csaba, a Hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal Kabinet Iroda irodavezetője, a Rádió 7 szerkesztősége nevében Major Zsuzsanna megbízott főszerkesztő és Szabó Zsolt rendőr százados, Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály osztályvezetője vette át elismerését.

Az ünnepség végén a katonai elismerések kerültek átadásra:

Dr. Hende Csaba, honvédelmi miniszter 2014. május 21-e, a Honvédelem Napja alkalmából elöljáró parancsnokaik javaslatára, beosztásukban huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenységük elismeréseként a „Szolgálati Érdemjel" bronz fokozatát adományozta Diós László századosnak és Futó Magdolna zászlósnak. (Az elismerés központi ünnepségen került átadásra.)

A Magyar Honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati ideje, valamint eddig végzett eredményes munkája elismeréséül a „Tiszti Szolgálati Jel" II. fokozatát adományozta 20 év után Herczegh Róbert László századosnak.

Az „Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel" I. Fokozatát adományozta 30 év után Győrfi Béla főtörzsőrmesternek.

Az „Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel" II. Fokozatát adományozta 20 év után Nagy László Szabolcs, Varga András Zoltán, Lebák József főtörzsőrmestereknek és Nagy Sándo r törzsőrmesternek.

Az „Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel" III. fokozatát adományozta 10 év után Jenei Imre, Maczali György, Bányai Attila és Lukács István szakaszvezetőknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.