Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Június 05. 08:09, péntek | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixaaby

A légkör szén-dioxid koncentrációja újabb rekordszintre nőtt májusban

A légkör szén-dioxid koncentrációja újabb rekordszintre nőtt májusban

A légkör szén-dioxid koncentrációja májusban elérte a 417,2 ppm-et, ami 2,4 ppm-mel volt magasabb, mint a 2019-ben mért legnagyobb - 414,8 ppm - érték derült ki az amerikai Mauna Loa obszervatórium méréseiből.

A koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására világszerte bevezetett utazási korlátozások, kijárási tilalmak lelassították a szén-dioxid-koncentráció növekedését, amely 2,8 ppm-mel lett volna magasabb májusban ezen korlátozások nélkül - idézte a The Guardian című brit napilap honlapja Ralph Keelinget, a Scripps Óceánkutató Intézet professzorát, aki szerint ezen korlátozások csak kicsiny szerepet játszottak a növekedés feltartóztatásában.

"Az emberek csodálkozhatnak azon, hogy a járványra adott válasz nem volt nagyobb hatással a szén-dioxid-szintre. De a szén-dioxid felgyülemlése a légkörben olyan, mint a szemét szaporodása a szemétlerakóban. Ahogy folytatódik a kibocsátás, úgy gyülemlik fel a légkörben. A válság lelassította az emissziót, de nem annyira, hogy az észlelhetően jelentkezzen a Mauna Loa-i mérésekben. Jóval inkább számítani fog az, hogy milyen útra lépünk a járvány után" - tette hozzá Keeling.

Április elején a napi szén-dioxid-kibocsátás világszerte átlagosan mintegy 17 százalékkal csökkent a múlt hónapban közzétett adatok szerint. Ahogy enyhítenek a korlátozásokon, az emisszió csökkenés idén egész évre kivetítve 4-7 százalék közötti lehet 2019-hez képest. Ez még nem lenne észlelhető különbség a párizsi klímamegállapodásban megfogalmazott célok - a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt tartása - tekintetében.

Ha egy 20-30 százalékos emissziócsökkenés 6-12 hónapon át fennmaradna, akkor lassulna a Mauna Loán mért szén-dioxid-kibocsátás növekedésének üteme a Scripps tudósai szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.