Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Február 02. 17:23, hétfő | Helyi
Forrás: Török Anita-sajtóreferens

A kommunista rendszer esete a szocializmus eszméjével. A Kádár-korszak ideológiai zavaráról az Emlékpont történelmi szabadegyetemén.

A kommunista rendszer esete a szocializmus eszméjével. A Kádár-korszak ideológiai zavaráról az Emlékpont történelmi szabadegyetemén.

A Kádár-rendszer ideológiájának és annak zavarainak bemutatásával folytatódik az Emlékpont történelmi szabadegyeteme.

Löffler Tibor politológus Szocializmus? Kommunizmus? Átmeneti társadalom? címmel tart előadást a SZE-EM-en február 5-én, csütörtökön 17 órakor a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Löffler Tibor, az SZTE-ÁJTK Politológiai Tanszékének oktatója az ideológiai zavarokkal küszködő Kádár-rendszert tárja hallgatósága elé. A rendszer vezetői és hívei öntudatos kommunisták voltak, akik azonban a kommunizmus eszméjével a gyakorlatban nem tudtak mit kezdeni. A társadalom a "szocializmus építését" folytatta, de a "szocializmus" igazából egyfajta ideológiai pótlék volt, ami sebezhetővé is tette a rendszert, mert a szocializmusnak sokféle eszménye és elmélete létezett - írja előadásának bevezetőjében a Szegedi Tudományegyetem docense. Löffler Tibor szerint a rendszer bomlásához az is hozzájárult, hogy végül az állampárton belül is egyre többen fordultak a szocializmus olyan eszméihez, amelyek megkérdőjelezték a rendszer értelmét és létjogosultságát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.