Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2020. Február 20. 13:57, csütörtök | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A képíró feladata: nézni, látni és láttatni

A képíró feladata: nézni, látni és láttatni

Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

A hódmezővásárhelyi születésű fotóművész, Eifert János Visszapillantás (1964-2020) című életmű-kiállítása február 23-án, vasárnap 15 órakor nyílik meg az Alföldi Galériában. A még rendezés alatt álló tárlatot sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok képviselői, ahol elhangzott, hogy a Hódmezővásárhely díszpolgára címmel kitüntetett alkotónak ez a 238. önálló tárlata.

A hazai és nemzetközi szinten is jegyzett fotográfusnak eddig negyven országban több, mint kétezer kiállítása volt a csoportos tárlatokat is számba véve, s Ausztráliát kivéve valamennyi kontinensen láthatták már képeit a tárlatlátogatók – mondta el Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, hozzátéve, hogy vasárnaptól két hónapon át mintegy százötven kép várja az érdeklődőket a galéria valamennyi földszinti termében és a folyosókon is.

– Ez a tárlat életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása, s azért Vásárhelyen szerveződik, mert itt születtem, s a mai napig szoros szálakkal kötődöm a városhoz – fogalmazott Eifert János. – És ahogy a gyermek a szüleinek beszámol sikereiről, eredményeiről, úgy számolok be én is szülővárosomban, az Alföldi Galériában, ahol az itt született művészek közül már sokan tették ezt.

A képek a klasszikus fotótörténeti műfajok, a portré, emberábrázolás, tájkép, városkép, az akt, a riportfotó kategóriájába tartoznak, de az alkotó túllépett a fényképészeti szabályok technikai értelemben vett szűk lehetőséget adó keretein. – Nézni, látni és láttatni a valóság és a képzelet peremén egyensúlyozva – fogalmazta meg Eifert János a képíró feladatát, hozzátéve, ha egy kép nem ragadja meg a látogatót, akkor érdektelen.

A tárlaton láthatók a művész korai időszakában készült felvételek, amelyek a világhírnevet hozták számára, de a kiállítótérbe kerültek azok fotók is, amelyeket Eifert János néhány hete készített, így megfigyelhető a folyamat, amely során a fotóművész újabb és újabb eszközökkel adja át gondolatait a képek befogadóinak.
A vasárnap nyíló kiállítást Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója és Berényi Károly, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város alpolgármesterének köszöntője után Feledy Balázs művészeti író nyitja meg, a vernisszázson közreműködik Lőrinc Katalin táncművész.

A kiállítás április 19-ig látogatható, melynek időtartama alatt Feledy Balázs Eifert János című, számozott monográfiája megvásárolható az Alföldi Galéria pénztárában, s minden vásárló egy Eifert János által szignált fotográfiát kap ajándékba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.