Városlista
2021. szeptember 22, szerda - Móric

Hírek

2017. Március 31. 11:25, péntek | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A kárpátaljai nagymama történetére derült fény az Emlékpontban

A kárpátaljai nagymama történetére derült fény az Emlékpontban

Kárpátaljáról, a nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola diákjait látja vendégül a héten a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium.

A kárpátaljai vendégek csütörtökön keresték fel a hódmezővásárhelyi Emlékpontot, ahol Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze kalauzolta a csoportot.

A huszonegy diák és négy pedagógus az intézmények közötti testvériskolai kapcsolat révén érkezett Szegedre, s a vendéglátók fontosnak tartották, hogy a diákok megismerhessék Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét is.

A kárpátaljaiak elmondták: sok olyan jellegzetességgel találkoztak az Emlékpontban – különösen a tanárok –, amely náluk, az egykori Szovjetunióban is hasonlóan megtalálható volt és az ott megtörtént esetekkel is sok a párhuzam.

A csoporttal érkezett tanítónő, Keresztesi Diana nagymamája történetét osztotta meg a látogatás alkalmával. A nagymama a történet idején a tanítóképző elsőéves hallgatója volt, s lelkesen készült a pedagógus pályára. Azonban édesapját, aki a kolhozban dolgozott, a kommunista hatalom – ma sem tudni, miért – három évre börtönbe záratta és a nagymamát azonnali hatállyal eltávolították a tanítóképzőből. A tanítói pályára később sem léphetett, az eset után tíz évvel nyílt lehetősége arra, hogy könyvtárban dolgozzon.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 22. 16:45, szerda | Helyi

Vasútbiztonsági nap Egerben

A MÁV és a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Megyei Baleset-megelőzési Bizottsága „Érj haza biztonságban!” címmel utas- és vasútbiztonsági kampányt szervezett,

2021. Szeptember 21. 15:24, kedd | Helyi

Budapesten a Connecting Europe Express vonata

Megérkezett a budapesti Keleti pályaudvarra a Vasút Európai Éve programsorozat keretében elindított „Connecting Europe Express”.

2021. Szeptember 21. 15:18, kedd | Helyi

ISMÉT STREETBALL-T RENDEZNEK HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN

A CB Basket A to Z elnevezésű, az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programban,

2021. Szeptember 21. 15:03, kedd | Helyi

Kétmilliónál is többen utaztak idén nyáron vonattal a Balatonhoz

Sikeres szezon zárult le a hétvégével a Balaton partjainál, az elmúlt évtizedben ez volt a legerősebb főszezon.