Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. November 04. 12:54, péntek | Külföld
Forrás: mti

A hónap végéig megkezdődik a közös földgázbeszerzés

A hónap végéig megkezdődik a közös földgázbeszerzés

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos szerint az energiaárak megfékezését célzó önkéntes alapú közös földgázbeszerzés november vége előtt megkezdődhet.

"A hónap végéig úgy gondolom, életbe léphet" - mondta az Európai Bizottság francia tagja a France2 közszolgálati televíziónak pénteken adott interjúban az energiaügyi miniszterek november 24-i találkozójára célozva.

Thierry Breton üdvözölte, hogy a jövőbeni "önkéntes csoportos vásárlásokkal" -, amelyekről az Európai Tanács október 20-21-i ülésén született döntés - az Európai Unió "jelentősebb kapacitásokkal rendelkezik a szolgáltatókkal történő tárgyalásokhoz", s így "szembe fog tudni nézni a téllel".

A belső piacért felelős biztos a gáz szerinte most már "észszerű" árát illetően nyugodtnak mutatkozott. Emlékeztetett arra, hogy a gáz ára az augusztusi megawattóránként 320 eurós rekordról 100 euró körülire esett vissza. Azt is kiemelte, hogy a stratégiai tározók 95 százalékra töltöttek, amely meghaladja a kijelölt célokat.

Az Európai Unió állam- és kormányfői októberi brüsszeli csúcstalálkozójukon megállapodtak abban, hogy a közös gázbeszerzést létesítik előnyben az Európai Unióban. A folyamathoz önkéntes alapon lehet csatlakozni, kivéve a tározók kötelező 15 százalékos minimum töltöttségét, amely kötelező marad 2023 telére. Az uniós bizottság a kiugró gázáremelkedések visszaszorítására egy új kiegészítő index kidolgozását is vállalta, amely jobban tükrözi a cseppfolyósított földgáz (LNG) valós piaci árát, és piaci korrekciós mechanizmust vezet be a túlzott gázárak korlátozására. A tagállami vezetők megegyeztek egy uniós keret létrehozásáról a villamosenergia-termelésben alkalmazott gáz árplafonjának meghatározására is.

"Oroszország nem lesz többé a gázszolgáltatóink között, véleményem szerint egy jó ideig, Vlagyimir Putyin viselkedése miatt" - mondta Thierry Breton. Hozzátette: "diverzifikáltuk a beszerzéseinket, Katarból, Norvégiából, sokat veszünk az Egyesült Államoktól is".

Az amerikai cseppfolyósított gáz magas árát illetően az uniós biztos kijelentette: "nem normális négyszer annyit fizetni Európában azért, amit az Egyesült Államok termel", s jelezte, hogy a kérdésről hamarosan egyeztetések kezdődnek Washingtonnal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.