Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Április 17. 10:43, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A holokausztra emlékeztek Vásárhelyen

A holokausztra emlékeztek Vásárhelyen

Tankönyv a magyar zsidóság történetéről diákoknak és pedagógusoknak

Hódmezővásárhelyen a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen kedden emlékeztek arra a többszázezer magyar emberre, akiket a magyar társadalom előbb a politikai diskurzusban, majd jogi eszközökkel taszított ki magából, végül a szabadságuktól és az életüktől fosztott meg.

A kiállítóhelyet működtető Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója, Miklós Péter a holokauszt magyarországi emléknapján rámutatott, ezzel hetvenöt éve súlyos és a magyar történelemben példátlan áldozatra kényszerítették azt a közösséget, amely kultúrájában, nyelvében és a hazájához való lojalitásában is erősen asszimilálódott a magyarsághoz.

A megemlékezésen Márki-Zay Péter polgármester köszöntőjét követően Árva László, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola igazgatója, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) helyi elnöke beszélgetett Róna Tamásfőrabbival, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (ORZSE) Szentírás és Talmudtudomány Tanszékének vezetőjével, a nemrég megjelent, A magyarországi zsidóság története című kötet szerkesztőjével.

A főrabbi elmondta: a Zsidó Közösségi Kerekasztal keretében merült fel, hogy a Keresztény-Zsidó Tanács, amely a hazai keresztény egyházak, valamint zsidó vallási szervezetek képviselőinek hivatalos tanácskozó testülete tankönyvet készítsen a magyarországi zsidóság történetének bemutatására.

A kötet fejezeteinek megírására a korszakok legmeghatározóbb kutatóit kérték fel, így a tankönyv a keresztény, keresztyén és zsidó emberek együttes gondolkodásában születhetett meg az őket összekötő Örökkévalón túl a tudomány és az emberi értékek mentén. Róna Tamás elmondta: a kötet első sorban a középiskolások és a felső oktatában tanulók számára készült, de segíti a pedagógusok felkészülését is a történelem-, etika-, vagy osztályfőnöki órákra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.