Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Október 23. 08:59, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A hétvégén folytatódhatnak a szántóföldi munkák

A hétvégén folytatódhatnak a szántóföldi munkák

Ha marad a kedvező időjárás, akkor a hét végén, a jövő hét elején folytatódhatnak a betakarítási és vetési munkálatok, amelyeket a múlt heti esőzés megszakított a szántóföldeken

- közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályának elnöke az MTI-vel.
Petőházi Tamás elmondta, hogy a múlt héten országszerte 45-85 milliméter eső hullott, emiatt az őszi munkák a szántóföldeken leálltak.

Kiemelte, hogy azok a gazdálkodók vannak a legnehezebb helyzetben, akiknél a vetésváltásban őszi kalászos következik a kukorica után, ez megközelítőleg 100-150 ezer hektárt érint.

A kukorica-termőterület nagyjából 40 százalékáról került le a termés, az eddigi termésátlag hektáronként 8,3 tonnát tesz ki, amely hektáronként egy tonnával elmarad a várttól. Alacsonyabb termés főként ott mutatkozik, ahol a tavaszi szárazság miatt egyenetlen volt a növények kelése.

A szója-termőterület 75 százalékán végeztek a gazdák a betakarítással, a termésátlag hektáronként 2,7-2,8 tonna körül alakul, ez szintén alacsonyabb a vártnál. A növény termesztése csak a kiegészítő támogatások mellett jövedelmező - tette hozzá.

Petőházi Tamás a vetési munkákról elmondta: az őszi árpa a vetésterület 60 százalékán, az őszi búza pedig 25 százalékán került a földekbe. Ez mindkét növény esetében elmarad az ilyenkor megszokottól, különösen az árpánál nagy a csúszás.

Kitért arra is, hogy a terményárak folyamatos növekedést mutatnak a világpiacon. Az Európai Unióban a tonnánként 200 eurós lélektani határ fölé emelkedett a búza ára, a kukorica is drágult, tonnánként 185-189 euróra, ugyanez igaz a repcére is, amelyet jelenleg tonnánként 390-393 eurós áron jegyzenek.

Az elnök szerint mindez három tényezőre vezethető vissza: egyrészt a gabonaexportőröknél az átlagosnál kisebb volt a termés, így csökkent a búza és a kukorica kínálata a világpiacon; másrészt a főbb gabonaimportőr országok - a koronavírus-járvány miatti elővigyázatosságból - előrehozták vásárlásaikat, bővült a kereslet; harmadrészt pedig az Egyesült Államok és Kína között enyhül a kereskedelmi háború, az ázsiai ország rekord mennyiségű kukorica vásárlásába kezdett.

Címkék: munka, szántóföld

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.