Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Január 16. 13:48, hétfő | Helyi
Forrás: Varga Anikó intézményvezető Bessenyei Ferenc Művelődési Központ

A helység kalapácsa bemutatója a Bessenyei színkör előadásában

A helység kalapácsa bemutatója a Bessenyei színkör előadásában

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színköre a tavalyi év nagy sikerű Segítség, ember! mesemusicalt követően, melyet közel 3500 fő tekintett meg, idén Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című darabját állítja színpadra.

A színkör ezzel az előadással szeretne hozzájárulni nemzeti ünnepünk méltó megünnepléséhez, így a darab bemutatójára 2017. március 15-én 18.00 órakor kerül sor.

A darabban színpadra lépnek többek között Gömöri Krisztián, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze, Erdélyi Tibor vásárhelyi festőművész, a színkör tagjai, valamint az Árendás Néptáncegyüttes, Gazsi László művészeti vezető vezetésével. A darab rendezője: Benkő Brigitta drámapedagógus.

És hogy miért is Petőfi? Miért ez a mű? Petőfi Sándor A helység kalapácsa című komikus eposzát 1844-ben írta meg Pesten. Az író a magyar romantika kedvenc műfaját, az eposzt parodizálja. A mű egyben stílusparódia is. Mai életünknek szerves része a paródia, és a közönség nagy százalékban „vevő” erre a műfajra. Miért ne tegyük ezt az irányvonalat meglovagolva széles körben ismertté Petőfi örökbecsű művét? Hiszen szövegére jellemző a hetyke, tréfás hangnem, a szándékosan egyszerű nyelvhasználat, a természetesség és a humor. Éppen úgy, mint a manapság oly népszerű stand-up stílusra. A másik közös vonás, hogy Petőfi is mindenki számára átélhető érzéseket szólaltat meg, így előszeretettel használja a beszélő neveket, szereplői, karakterei mulatságosak, szerethetőek. A Bessenyei színkör a felhőtlen szórakoztatás mellett törekszik a kor, és Petőfi költészetének bemutatására az általános és középiskolások valamint felnőttek számára.

A Bessenyei színkör darabját a Czirbusz Piroska Emlékére a Hódmezővásárhelyi Művészetekért Közalapítvány 100.000,- Ft-tal támogatta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek