Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Február 27. 11:32, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A Gulágtól a kommunista ügynökvilágig

A Gulágtól a kommunista ügynökvilágig

Bemutatták az Emlékpont Könyvek új köteteit

A kommunizmus áldozatainak emléknapján mutatták be azEmlékpont Könyvekcímű sorozat új köteteit a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

Bálint László történeti kutató, állambiztonsági szakértőEllenséges elemekcímű könyvét a szerző, míg a Miklós Péter szerkesztésében megjelentMindennapok a Gulágoncímű kiadványát az intézmény vezetője ismertette a pénteki sajtóbemutatón.

AMindennapok a Gulágoncímű kiadványt az Emlékpont kutatásaiból és a közgyűjtemény 2016. november 10-i, a Gulág világát bemutató nemzetközi konferenciájának előadásaiból állította össze a szerkesztő. A kötet az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Gulág Emlékbizottságtámogatásával jelent meg. A kiadványban olvasható a Vásárhelyen élt és a Gulágra elhurcolt Hajdú Ottóné Bársony Vera története, akinek sikerült megszöknie a szovjet munkatáborból. Miklós Péternek a kötetben szereplő tanulmánya pedig a tavalyi év végén elhunyt Gulácsy Lajos kárpátaljai református püspök (aki 2015 áprilisában volt vendége az Emlékpontnak) emlékiratai kapcsán az egyéni és a közösségi emlékezetnek a történeti kutatásokban való hasznosíthatóságát foglalta össze.

Bálint László történeti kutató, állambiztonsági szakértőEllenséges elemekcímű – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megjelent – kötete az 1945 és 1989 között megfigyelt mintegy ötezer Congrád megyei személy adattára, sok vásárhelyi névvel. A szerző elmondta: munkája során az adatokat az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, a Magyar Nemzeti Levéltárban és a Hadtörténelmi Levéltárban folytatott kutatásai mellett a korabeli sajtóból gyűjtötte. Bálint László kiemelte: a korszakot jellemezte, hogy volt olyan szegedi megfigyelt, akit 1968-banfalfirkálásért nyolc év börtönre ítélt a hatalom, s hozzátette: abban bízik, hogy a következő generáció – munkáját megismerve – valós képet kaphat az államszocializmus koráról.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.