Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Május 15. 15:43, csütörtök | Helyi
Forrás: (Elek András-sajtóreferens)

A Gorkák három nemzedékének nyílik kiállítása Hódmezővásárhelyen

A Gorkák három nemzedékének nyílik kiállítása Hódmezővásárhelyen

Gorka Géza, Gorka Lívia és Gorka-Focht Géza keramikusművészek alkotásaiból nyílik nagyszabású kiállítás május 17-én, szombaton 16 órakor Hódmezővásárhelyen, a Nagy Sándor utcai Nemzetközi Kerámia Központban.

A tárlatot Pannonhalmi Zsuzsa a kiállítás kurátora és Dunai Adrienn és Czakó Czene Anna, a szentendrei Ferenczy Múzeum munkatársai mutatják be a sajtó képviselőinek május 16-én, péntek 10 órakor a Nagy Sándor utcai kerámiaközpontban.

Gorka Géza, Gorka Lívia, Gorka Focht Géza – három generáció, a 20. századi magyar kerámia nagyságát reprezentáló három alkotó. Az ő művészetüket bemutató kiállítással folytatódik a magyar kerámiaművészet 20. századi nagy egyéniségeit bemutató sorozat a hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központban. A tárlat kurátora, Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, a Wartha Vincze Kerámiaművészeti Alapítvány vezetője folyamatában kívánja bemutatni és dokumentálni a magyar kerámiaművészet fejlődését és a szakmai trendeket.

A dinasztiaalapító Gorka Géza (1894–1971) a magyar népi fazekasságtól jutott el a kerámia egyedi iparművészeti formájához, dekorációjához és máztechnológiájához. "A kerámiának nincs szüksége a társművészetek kifejezésmódjára, mert a tűz minősítésével önálló műfajjá válik" - vallotta. Art deco stílusban született figurális kerámia tárgyai az egész világon keresettek voltak. Jellegzetes „Gorka" használati tárgyai, az általa „feltalált" repesztett mázas kerámiák igazolták ifjúkori híressé vált kijelentését: „A közönség majd azt fogja akarni, amit én csinálok". Leánya, Lívia szerint Gorka Géza egy élet munkájával bizonyította, hogy a kerámia önálló műfaj. "Plasztikus, de nem szobrászat. Színes, de nem festészet. Rajzos, de nem grafika."

Verőce, a műhely, apja tanításai meghatározóak voltak Gorka Lívia (1925-2011) munkásságára. Az egyedülálló szépségű természeti környezet, a tehetség, a családi példa, a kíváncsiság és a szakmai kérdések hajtotta állandó kísérletezés méltó örökség volt ahhoz, hogy a keramikusként kezdő Gorka Lívia az egyéni szobrászati alkotáshoz érkezzen el a hetvenes években - írta róla Szabó Lilla művészettörténész. Gorka-Focht Géza (1952), a kortárs magyar kerámia magányos alkotója nagyapja hagyományihoz tért vissza és fontosnak tartja, hogy saját maga korongolva, de magas hőfokon égetve készítsen használati tárgyakat. Étkészletei, vázái, tálai magukon őrzik a családi hagyományokat, a kerámia precíz ismeretét, kézbe fogható a szép tárgy szeretetét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.