Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2019. Április 23. 17:06, kedd | Életmód
Forrás: mti

A genetika csak 5-10 százalékban felelős a daganatok megjelenéséért

A genetika csak 5-10 százalékban felelős a daganatok megjelenéséért

Kutatások szerint a genetika csak 5-10 százalékban felelős a rák kialakulásáért - mondta Gundy Sarolta kutató az M1 csatornán kedden.

Az örökletes rákszindrómák elmondása szerint jellemzően nagyon fiatal korban jelennek meg, a rákot gyermekkorban az ivarsejtek mutációja, fiatalkorban pedig hajlamosító gének okozzák.

Elmondta: a daganatos megbetegedések száma folyamatosan nő, és a legnépesebb munkavállalói korosztályba tartozók, a 40 és 59 év közöttiek közül többen halnak meg rákban, mint szív- és érrendszeri megbetegedésben.

Gundy Sarolta hangsúlyozta: a kutatások szerint rák kialakulásáért 90 százalékban környezeti ártalmak okolhatók. A környezeti ártalmak egyik legveszélyesebbike a dohányzás - fűzte hozzá.

Címkék: daganat, genetika, rák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Életmód

A Magyar Posta saját halottjának tekinti a Szankon elhunyt kézbesítőt

A Magyar Posta saját halottjának tekinti a Szank településen elhunyt kézbesítőt, akit munkavégzés közben rovarcsípés ért, és a fellépő allergiás reakció következtében meghalt - közölte a Magyar Posta Zrt. pénteken az MTI-vel.

2024. Július 25. 07:38, csütörtök | Életmód

EU-jelentés: hétfőn is megdőlt a globális melegrekord

Megdőlt hétfőn az egy nappal korábban az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus által mért melegrekord: július 22-én 17,15 Celsius-fok volt a globális átlaghőmérséklet a bolygón

2024. Július 24. 08:10, szerda | Életmód

Több mint nyolcvan éve a múlt vasárnap volt a legmelegebb nap a világon

Vasárnap, július 21-én mérték a legmagasabb hőmérsékletet a világon a feljegyzések kezdete, azaz 1940 óta; a globális átlagos felszíni hőmérséklet ezen a napon 17,09 Celsius-fok volt