Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Február 01. 15:41, szerda | Helyi
Forrás: Piskóti Attila / Tölgyi Krisztina Premier Kommunikációs Iroda

A GE felújította a Paksi Atomerőmű ötödik generátorának forgórészét is

A GE felújította a Paksi Atomerőmű ötödik generátorának forgórészét is

A GE egy több éves megbízás keretében végzi az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. generátorainak forgórész fejújítását

  • A modernizáció célja a generátorok megbízhatóságának növelése
  • A projekt sikeres bizonyítéka a GE olyan erőmű-szervizelési képességének, amellyel bármilyen technológiai hátterű berendezést képes felújítani és atomerőművekben történő hatékony működtetésre alkalmassá tenni

A GE Power Services (NYSE: GE) sikeresen korszerűsítette a Paksi Atomerőmű 5. generátorának forgórészét is. A projekt egy több éves szolgáltatási megállapodás része, amelynek célja az, hogy meghosszabbítsa a 2000 MW beépített áramtermelő kapacitással rendelkező MVM Paksi Atomerőmű Zrt. generátorainak élettartamát és javítsa megbízhatóságukat.

A 2013-ban indult és 2021-ig tartó, 5,1 millió euró (mintegy 1,5 milliárd forint) értékű megállapodás értelmében a GE újítja fel az atomerőmű négy reaktor-blokkjához (Paks 1-4. blokkok) kapcsolódó nyolc darab, egyenként 250 MW teljesítményű, Ganz gyártmányú generátort, valamint egy tartalék generátort. A most befejezett projekt keretében az ötödik forgórész felújítása történt meg. A projekt ütemezése szerint a GE évente egyet újít fel az 1982 és 1987 között üzembe helyezett generátorok közül.

„A Paksi Atomerőmű számára végzett projekt is igazolja a GE képességét és felkészültségét más gyártók generátorainak karbantartására, valamint felújítására” – mondta Pascal Schweitzer, a GE Erőműszerviz üzletágának európai regionális igazgatója. „Örömmel veszünk részt a paksi generátor-korszerűsítési projektben, amelynek célja, hogy az erőmű 20 évvel megnövelt élettartamának ideje alatt biztosítsa a magyarországi villamosenergia-termelés több mint felét.”

„A Paksi Atomerőmű generátor forgórészeinek sikeres felújítása hozzájárul a 2000 MW névleges teljesítményű erőmű termelési biztonságának illetve rendelkezésre állásának javításához” – mondta Dr. Kiss Csaba, a GE Power Services ügyvezető igazgatója. „A mostani megbízás sikeres teljesítése megalapozhatja a Paksi Atomerőmű által tervezett további fejlesztésekben és felújításokban való részvételt, illetve a nukleáris alapú villamosenergia-termelés magyarországi kapacitás-fenntartási munkálataiban való közreműködést is” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A Paksi Atomerőműben négy, orosz gyártmányú VVER-440 típusú nyomott vizes reaktor üzemel. Az 1-es blokk üzemidejét 2032-ig, a 2-es blokk üzemidejét 2034-ig, míg a 3-as blokkét 2036-ig hosszabbították meg.

A berendezések felújítását a GE budapesti generátorszerviz műhelyében, magyar szakemberekkel és magyar alvállalkozók bevonásával végezte el. A generátor nagy fordulatszámon történő kiegyensúlyozása a vállalat lengyelországi, Wroclaw-ban működő üzemében történt.

A GE magyar Erőműszerviz csapata már számos hazai erőműben, többek között a Dunamenti, Mátrai, AES Tisza II., GTER Litér, GTER Sajószöged, DKCE Debrecen, pécsi és oroszlányi erőművekben végzett sokoldalú és jelentős felújításokat. A vállalat ezen kívül finn, osztrák és török erőművek felújítási projektjeiben is sikerrel vett részt. A budapesti Erőműszerviz üzletág a hagyományos, szén és gáztüzelésű erőművek szerviz és karbantartási tevékenysége mellett a csehországi, Temelini Atomerőműben is dolgozott és jelenleg is dolgozik.

A GE globális piacvezető a nukleáris erőművek számára nyújtott szerviz és karbantartás terén. Szakemberei eddig 103 nukleáris blokk 257 gőzturbináján végeztek „retrofit”-et, azaz teljes körű felújítást és teljesítménynövelést. A GE Hitachi Nuclear Energy, a GE és Hitachi közös vállalata a forralóvizes reaktorral (Boiling Water Reactor, azaz BWR) működő atomerőművek számára gyárt gépeket és berendezéseket, illetve nyújt szervizszolgáltatásokat. Emellett – csakúgy, mint a paksi generátor felújítási projekt során - a GE a nukleáris ipar legnagyobb szegmensének számító nyomott vizes rektorral működő erőművek gőzturbina-generátorait, illetve egyéb főegységeit is képes karbantartani.


HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

A vállalatról:
GE (NYSE: GE) a világ vezető digitális iparvállalata, amely az ipart alapjaiban átalakító, egymással összekapcsolt, rugalmasan reagálni képes, prediktív, szoftveralapú gépek és megoldások fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A cég a „GE Store” elnevezésű globális tudásközpontra épülve működik, amelyen keresztül az egyes üzletágak megosztják és elérhetővé teszik egymás számára az általuk alkalmazott technológiát, struktúrát és szakértelmet, valamint a piacokat. Minden találmány táptalajul szolgál a további innovációk létrehozásához és azok gyakorlati alkalmazásához az ipari szektorokban. Magasan képzett szakembergárdája, sokrétű szolgáltatásai, csúcstechnológiai megoldásai és széleskörű jelenléte jóvoltából a GE jól beszéli az ipar nyelvét, ennek köszönhetően ügyfelei is jobb eredményeket érnek el. http://www.ge.com

A GE Power-ről:
A GE Power nemzetközi piacvezető az energiatermelő berendezések gyártása és karbantartása területén. A vállalat széleskörű iparági tapasztalatával segíti ügyfeleit abban, hogy azok különböző fűtőanyagokból hatékonyan és kedvező áron tudjanak villamos energiát előállítani. A GE Power által gyártott és telepített berendezések világszerte több mint 1.500 GW energiát termelnek. A vállalat építette a világ legnagyobb gázturbináit, valamint a világ legnagyobb teljesítményű és legmegbízhatóbb (ARABELLE technológiára épülő) gőzturbináit. Digitális erőmű-, az erőművek üzemeltetési egyensúlyát célzó-, fejlesztési és szervizelési-, valamint adatelemzési szolgáltatásaink hozzájárulnak ahhoz, hogy az energiatermelés megfizethetőbb, megbízhatóbb, elérhetőbb és fenntarthatóbb legyen.

További információkért keresse fel vállalatunk weboldalát a következő címen: http://www.gepower.com.. Kövesse a GE Power-t a Twitteren (http://@GE_Power) és a http://LinkedIn-en, GE Power címszó alatt.

A GE Power Services-ről:
A GE Power Services, melynek székhelye a svájci Badenben található, az erőművi berendezések teljes életciklusát átölelő, világszínvonalú üzemeltetései és karbantartási megoldásokat nyújt ügyfeleinek. A vállalat több, mint 2.800 ügyfelét segíti és támogatja az általuk működtetett több, mint 28.000 - köztük számos más gyártó által gyártott - energiatermelő berendezés üzemeltetésében, valamint abban, hogy az Ipari Internet, valamint a szoftveres adatelemzés lehetőségeit kihasználva javíthassák az áramtermelés hatékonyságát a gépek és berendezések teljes életciklusa alatt.

További információkért kérjük látogasson el az alábbi címre: http://powergen.gepower.com.. Kövesse a GE Power Services-t a Twitteren (http://@GEPowerServices) és a http://LinkedIn-en, GE Power Services címszó alatt.

* A GE védjegye; bejegyzett lehet egy vagy több országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.