Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2013. Május 02. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

A Freedom House nem változtatott a magyar sajtó besorolásán

A Freedom House nem változtatott a magyar sajtó besorolásán

Változatlanul a "részben szabad" kategóriába sorolta be a magyar sajtó állapotát a médiaszabadság globális helyzetét felmérő, 2012-re vonatkozó, szerdán ismertetett jelentésében a Freedom House (FH) washingtoni központú, független civil szervezet.

A FH tavaly, a 2011-es adatai alapján minősítette le a magyar sajtóviszonyokat a "szabadból" a "részben szabad" csoportba. Magyarország a jelentés szerint a világranglista 74. helyén osztozik az ugyancsak 36 pontot kapott Montenegróval és Szerbiával együtt. Magyarország a tavalyi jelentésben szintén 36 pontot kapott.
A jelentés szerint Magyarországon a feltételek változatlanok maradtak 2011-hez képest, "noha folyamatosan fennálltak az aggodalmak a széleskörű jogalkotási és szabályozási változások miatt, amelyek szigorították a média kormányzati ellenőrzését". A magyar Alkotmánybíróság döntéseinek sorozata, valamint azok az jogszabályi módosítások, amelyeket azért fogadtak el, hogy "kielégítsék az Európai Bizottság által 2011-ben és 2012-ben emelt kifogásokat", a jelentés szerint keveset tettek azért, hogy "korlátozzák a kormányzó Fidesz által ellenőrzött új médiahatóság hatalmát". Eközben a kritikus Klubrádió rádióállomás az év végéig még nem nyerte vissza fő frekvenciája feletti ellenőrzést - áll a 2012-es jelentésben.
Idén nyolc ország FH-besorolása változott, kivétel nélkül negatív irányba. Görögország, Izrael és Mali médiája a "szabad" helyett a "részben szabad" osztályzatot kapta. A "részben szabad" sajtójú országok közül Ecuadort, Egyiptomot, Bissau-Guineát, Paraguayt és Thaiföldet minősítette le a "nem szabad" kategóriába az FH.
A FH minősítési módszere az egyes országok esetében 23 metodológiai kérdésre és 109 mutatóra terjed ki, a jogi, a politikai és a gazdasági környezettel kapcsolatosan. Minél rosszabb valahol a sajtószabadság helyzete, annál magasabb a kapott pontszám. Az országokat 0-tól 30 pontig a "szabad", 31-től 60-ig a "részben szabad", 61-től 100-ig pedig a "nem szabad" kategóriába sorolják.
Magyarország megítélése az FH kimutatása szerint 2008 és 2012 között 15 pontnyit romlott. Ezzel Bahreinnel és Madagaszkárral a negyedik helyen áll azon országok mögött, amelyekben ebben az időszakban a legnagyobb negatív irányú változást kimutatták. A legnagyobb visszaesést a FH Maliban (20 pont) mutatta ki.
A legszabadabb sajtójú országnak a FH 2012-re Norvégiát és Svédországot nevezte meg, egyaránt 10-10 ponttal. A 197 országból és területből álló mezőny sereghajtója Fehéroroszország (93), Eritrea (94), Üzbegisztán (95), Türkmenisztán (96) és Észak-Korea (96) volt.
A közép- és kelet európai térségből a FH Észtországot (16 pont), Csehországot (19), Szlovákiát (22), Litvániát (24), Szlovéniát (24) Lengyelországot (26), és Lettországot (28) minősítette "szabadnak". Bulgária 37, Horvátország 40, Románia 42 pontot kapott.
A FH az Európai Unió tagállamai közül a "részben szabad" sajtójú országok közé sorolta be Olaszországot (33) és Görögországot (41) is.
A jelentés szerint a világ lakosságának 14 százaléka él olyan országban, amelynek a sajtója "szabad". Ebbe a kategóriába a FH azokat az entitásokat sorolta, ahol megítélése szerint a politikai hírekről "erőteljesen" számolnak be, az újságírók biztonsága garantált, a média ügyeibe való állami beavatkozás minimális, és ahol a sajtóra nem nehezedik súlyos jogi vagy gazdasági nyomás.

Címkék: USA-Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.