Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Február 18. 16:09, csütörtök | Helyi

A focipályától a kórház-éjszakáig

A focipályától a kórház-éjszakáig

Miklós Péter előadása a Magyar Széppróza Napján

A Magyar Széppróza Napja online eseménysorozatán Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont szakmai tanácsadója tartott előadást, amelyben a huszadik századi magyar író, Mándy Iván prózájának személyes, társadalmi és történelmi dimenziójáról beszélt.

Negyedik alkalommal került idén megrendezésre, február 18-án, Jókai Mór születésnapján a Magyar Széppróza Napja a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Írószövetség Arany János Alapítványa és a Magyar Napló Kiadó szervezésében. Az online eseménysorozaton előadást tartott Miklós Péter címzetes egyetemi tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont szakmai tanácsadója is, aki Mándy Iván (1918–1995) szövegvilágának személyes, társadalmi és történelmi dimenziójáról beszélt.

Miklós Péter A focipályától a kórház-éjszakáig. Kalandozás Mándy Iván világában című referátumában elmondta: Mándynak köszönheti a magyar irodalom és mozgóképkultúra például Csutak, az iskolásfiú, vagy éppen Minarik Ede, a Régi idők focija (1973) című film legendás mosodásának alakját.

Az 1940-es éves második felében az Újhold folyóirat alkotói körének tagjaként számon tartott, valamint Ottlik Géza, Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs baráti társaságába tartozó Mándynak a Rákosi-diktatúra idején nem jelenhetett meg prózakötete, csak ifjúsági művei és átdolgozásai kerülhettek kiadásra. A huszadik századi budapesti nagyvárosi élet – pályája érett szakaszában már a szürrealizmus és az abszurd eszközeivel élő – megörökítője, Mándy Iván munkáiban ott vannak a Teleki tér legendás alakjai éppúgy, mint a vadászat momentumai a légyre egy lakás nappalijában.

Miklós Péter előadásából kiderül, hogy a József Attila-díjas és Kossuth-díjas Mándy Iván egyik korai írásában a nagypapa könnyed rosszulléte a múlandósággal szembesíti a kisunokát, míg utolsó kisprózai műveiben olyan jeleneteket ír le szépirodalmi szövegeiben, mint amikor Egerszegi Krisztina olimpiai bajnok lesz, vagy ahogyan megél egy kórházi éjszakát az elbeszélő.

Az előadás az alábbi linkre kattintva tekinthető meg.
https://www.youtube.com/watch?v=rzbxeq2A3eQ

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.