Városlista
2021. február 26, péntek - Edina

Hírek

2021. Február 18. 16:09, csütörtök | Helyi

A focipályától a kórház-éjszakáig

A focipályától a kórház-éjszakáig

Miklós Péter előadása a Magyar Széppróza Napján

A Magyar Széppróza Napja online eseménysorozatán Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont szakmai tanácsadója tartott előadást, amelyben a huszadik századi magyar író, Mándy Iván prózájának személyes, társadalmi és történelmi dimenziójáról beszélt.

Negyedik alkalommal került idén megrendezésre, február 18-án, Jókai Mór születésnapján a Magyar Széppróza Napja a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Írószövetség Arany János Alapítványa és a Magyar Napló Kiadó szervezésében. Az online eseménysorozaton előadást tartott Miklós Péter címzetes egyetemi tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont szakmai tanácsadója is, aki Mándy Iván (1918–1995) szövegvilágának személyes, társadalmi és történelmi dimenziójáról beszélt.

Miklós Péter A focipályától a kórház-éjszakáig. Kalandozás Mándy Iván világában című referátumában elmondta: Mándynak köszönheti a magyar irodalom és mozgóképkultúra például Csutak, az iskolásfiú, vagy éppen Minarik Ede, a Régi idők focija (1973) című film legendás mosodásának alakját.

Az 1940-es éves második felében az Újhold folyóirat alkotói körének tagjaként számon tartott, valamint Ottlik Géza, Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs baráti társaságába tartozó Mándynak a Rákosi-diktatúra idején nem jelenhetett meg prózakötete, csak ifjúsági művei és átdolgozásai kerülhettek kiadásra. A huszadik századi budapesti nagyvárosi élet – pályája érett szakaszában már a szürrealizmus és az abszurd eszközeivel élő – megörökítője, Mándy Iván munkáiban ott vannak a Teleki tér legendás alakjai éppúgy, mint a vadászat momentumai a légyre egy lakás nappalijában.

Miklós Péter előadásából kiderül, hogy a József Attila-díjas és Kossuth-díjas Mándy Iván egyik korai írásában a nagypapa könnyed rosszulléte a múlandósággal szembesíti a kisunokát, míg utolsó kisprózai műveiben olyan jeleneteket ír le szépirodalmi szövegeiben, mint amikor Egerszegi Krisztina olimpiai bajnok lesz, vagy ahogyan megél egy kórházi éjszakát az elbeszélő.

Az előadás az alábbi linkre kattintva tekinthető meg.
https://www.youtube.com/watch?v=rzbxeq2A3eQ

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 24. 10:28, szerda | Helyi

Számítógép Álom - Kisgyermekek kapnak ingyen számítógépeket

Digitális felzárkózást segítő céllal számítógépeket kapnak gyermekek, teljesen ingyen.

2021. Február 24. 10:24, szerda | Helyi

Közelmúltunk történetei az oktatás szolgálatában

Megjelent az Emlékeztető folyóirat legújabb száma

2021. Február 24. 10:22, szerda | Helyi

Ideiglenesen elköltöztek a jegypénztárak a Keleti pályaudvaron

Márciusban elkezdődhet az utascentrum építése a Keleti pályaudvaron.

2021. Február 18. 16:06, csütörtök | Helyi

Hetente már több ezren utaznak Budapest legújabb vasúti viszonylatán

A MÁV-START 2020 október végén indította el Rákos és Piliscsaba között közlekedő S76-os viszonylatát, mely új elővárosi és városon belüli kapcsolatokat hozott létre.