Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Július 30. 11:16, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A Filharmónia Steinway bérlet

A Filharmónia Steinway bérlet

A 2017/18-as szezonban indul el először Hódmezővásárhelyen a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban az intézmény új koncertzongorája nevét viselő komolyzenei sorozat a Steinway-bérlet.

Az előadások helyszíne Hódmezővásárhelyen a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ. A koncertek 19:00-kor kezdődnek.

Puccini: Turandot 2018. 10. 12. 19:00

Az előadás az „Operát az Operából!” nevű bérletrendszer keretein belül kerül megrendezésre, három felvonásos mű. Peking utcáin a mandarinok hirdetik a császári rendeletet: aki megválaszolja Turandot hercegnő kérdéseit, hitveséül nyeri őt. A tömeg extázisban várja az előző próbán elbukott perzsa herceg kivégzését, - majd megszánva a fiatalembert, könyörög életéért. Turandot nem kegyelmez. E kegyetlen szívtelenség ellenére is akad, újabb kérő: Kalaf, a száműzetésben élő tatár herceg. Senkire sem hallgat, saját útját szabadon járja, és kihívja sorsát: belép a palotába. A kormányzói hivatal felelőssége, a különféle érdekek és elvárások összehangolása már felőrölte a három miniszter életét, akik nyugodt, civil életről álmodoznak. Turandot három kérdést tesz föl a bátor jelentkezőknek. Kalaf az első kettőre helyesen felel. Turandot felteszi a harmadik kérdést is.

Szereposztás: Turandot: Lukács Gyöngyi
Altoum: Róka István
Timur: Szvétek László
Kalaf: László Boldizsár
Liù: Kriszta Kinga
Ping: Kelemen Zoltán
Pang: Megyesi Zoltán
Pong: Kiss Tivadar
Mandarin: Kiss András
Karmester: Medveczky Ádám

Muzsikás Együttes koncertje 2018. 12. 10. 19:00

Bartók és Kodály zongoramuzsikája a népzene szárnyán
Petrás Mária (Moldva) – ének
Fülei Balázs – zongora
Farkas Zoltán – tánc
Tóth Ildikó - tánc

A több mint négy évtizede alakult Muzsikás, a világszerte legismertebb magyar népzenei együttes, akiknek elsőként sikerült elfogadtatniuk a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. A távoli erdélyi, moldvai, dunántúli, szatmári kicsi falvak zenéi, dalai mindig megfogták, elvarázsolták az odalátogatókat. Ezt a már egyre inkább eltűnő izgalmas hangulatot varázsolják vissza a színpadra.

„ALLEGRO BARBARO”: Bartók Béla műve zongorára, 1911-ben készült. A zeneszerző tulajdonképpen saját művészete paródiájának szánta: a cím az előadás módja mellett arra is utal, hogyegyes kritikusok barbárnak minősítették a zenéjét, a két és egynegyed perces zongoradarabot azonban Bartók életművének, valamint a magyar és az egyetemes zenetörténet egyik legjelentősebb alkotásaként tartják számon.

Budapesti Fesztiválzenekar 2019. 03. 09. 19:00
vezényel: Takács-Nagy Gábor
Bazsinka József – tuba

Műsor: Joseph Haydn: 80. (d-moll) szimfónia, Hob. I:80
Valerij Sztrukov: Tubaverseny
Wolfgang Amadeus Mozart: D-dúr („Haffner”) szerenád, K. 250

Fischer Iván saját álmát váltotta valóra, amikor több mint harminc évvel ezelőtt Kocsis Zoltánnal együtt megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. Az együttes filozófiájának magja az átélt, igényes muzsikálás, és az új utak keresése. A zenekar munkája a kockázatvállalásról, a kezdeményezésről, az eredeti ötletek megvalósításáról szól, amit a közönség vele együtt élhet át. Minden hangverseny élvezetes felfedezőút a zene feltérképezetlen tájaira, új horizontok felé, ahol a felcsendülő művek váratlanul, a meglepetés erejével hatnak, mintha legeslegelőször szólalnának meg. Az együttest az új és ismeretlen iránti nyitottság, a kíváncsiság és a részletekre történő odafigyelés igénye vezérli. A Budapesti Fesztiválzenekar – legfiatalabbként – bekerült a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara közé. A zenekar két Gramophone-díjat („zenei Oscart”) nyert, és Grammy-díjra is jelölték. A világ legjelentősebb hangversenytermeiben elért sikerei mellett fő küldetése, hogy hazai közönségét szezononként több mint hetven koncerttel szolgálja ki. A zenekar egyre többször lép fel alternatív helyszíneken – idősotthonokban, elhagyott zsinagógákban, kórházakban, nevelőotthonokban, börtönökben és iskolákban –, ahol közvetlen kapcsolatot teremthet közönségével. A zenekar egyik legfontosabb kezdeményezése, a TérTáncKoncert, amely ugyanannyira szól a közös alkotásról, a befogadásról, toleranciáról és egyenlő esélyekről, mint a zenéről és a táncról. Az Autizmusbarát Kakaókoncertek szintén fontos kezdeményezés: az autista gyerekek és családtagjaik biztonságos környezetben élvezhetik a zenét ezeken a hangversenyeken. Közösségi és zenei nevelési programjaival a Budapesti Fesztiválzenekar folyamatosan arra törekszik, hogy a klasszikus zene szépségéből a társadalom összes korcsoportja és rétege részesülhessen. Kapcsolatokat, közösségeket épít és támogat a zene erejével és szépségével.

Leon Bernsdorf zongoraestje 2019. 05. 22. 19:00
Leon Bernsdorf - a 2016. évi Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 3. helyezettje

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.