Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Május 21. 10:51, hétfő | Belföld
Forrás: mti

A fiatalságról és a szerelemről is szól a Pünkösd

A fiatalságról és a szerelemről is szól a Pünkösd

Pünkösd a harmadik legnagyobb egyházi ünnep, de emellett a fiatalságról, a szerelemről, a párválasztásról is szól - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatornán, pünkösdhétfőn.

A húsvét utáni ötvenedik napon, idén május 20-án ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját, pünkösd napját.

Tátrai Zsuzsanna elmondta: pünkösd is "mozgó ünnep", legkorábban május 10-én, legkésőbb július 13-án lehet pünkösdvasárnap.

Szerinte az ünnephez kapcsolódó különböző időjárási jóslatok néha "sántítanak", mert azt mondják a pünkösdi eső nem jó, de azt is, hogy a májusi eső aranyat ér.

A néprajzkutató elmondta, pünkösdhöz több népszokás kötődik; ilyenkor szoktak pünkösdi királyt és királynőt választani, legényavatást tartani. Emellett, ahogy az egész tavaszi ünnepkör, pünkösd is a természet megújulásáról szól. Szokás volt például, hogy a legények zöld ágakat tördeltek, majd azokat szétszórták a falu utcáin, hogy megmutassák, megérkezett a tavasz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.