Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Március 23. 11:11, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

A fény módosulatai - Kondor Attila festőművész kiállítása Hódmezővásárhelyen

A fény módosulatai - Kondor Attila festőművész kiállítása Hódmezővásárhelyen

A fény módosulatai címmel nyílik egyéni kiállítása Kondor Attila festőművésznek március 26-án 17 órakor a Tornyai János Múzeumban.

A tárlatot Schneller János művészettörténész nyitja meg a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben. A vernisszázson közreműködik Fischerné Steingart Renáta hegedű művésztanár.

A Vásárhelyi Őszi Tárlatokon rendszeresen kiállító és díjazott alkotó az alábbiak összegezte május első hétvégéjéig látogatható kiállításának témáját: "A festészet gyakorlása lehetőséget adhat arra, hogy fokozatosan kiszabaduljunk a mindennapi idő fogságából a lényegi kérdések mindennapos szem előtt tartásával. A festmény maga mozdulatlan, egy pillantással rögtön befogadható, ugyanakkor hosszú ideig készül és a befogadás folyamata is korlátlan ideig tarthat – bármikor visszatérhetünk hozzá. A tudat a képben időzve a múltba feledkezés és a jövőtervezés passzív ösztöne által mozgatott anyagi aktivitás helyett belsőleg válik aktívvá. Ezért munkámban annyiban érdekel egy adott tárgy, amennyiben a formák ritmus-arányai a tekintet mozgását képesek egy nyugvópontra juttatni. Az így fölébresztett összpontosított gondolkodás előkészít a tárgyi és az eseti valóság meghaladására."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.