Városlista
2020. január 23, csütörtök - Zelma

Hírek

2016. Április 27. 12:45, szerda | Helyi
Forrás: Elek András szervező

A feltámadás ünnepe Szabadkán

A feltámadás ünnepe Szabadkán

\"Minden szem kíváncsian szegeződött a Szegedi út és a Zombori út felé, ahonnan a magyar katonákat várták.\" - írta a Vásárhely Népe című napilap 1941. április 12-i, szabadkai tudósításában.

„A magyar honvédség, sorai közt a mi vásárhelyi fiaink is, az ünnep [Húsvét] szombatján vonultak be a Bácska fővárosába, Szabadkára.”- olvasható a cikkben. Az 1941. évi eseményeket április 28-án, csütörtökön 18:30 órai kezdéssel mutatják a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

A 75 évvel ezelőtti pillanatokat megörökítő lapszámban arról is lehet olvasni, hogy milyen „idegtépő” izgalomban élte meg Nagypéntek éjszakáját a város magyarsága. A visszavonuló szerbek lövöldöztek és aknákat robbantottak, de mire a nap felkelt, Szabadka piros-fehér zöld színekben ragyogott. Előkerültek a több mint két évtizeden keresztül rejtegetett magyar zászlók, azokat kitűzték a házakra, az emberek gomblyukaikban kokárdák díszelegtek. Egy korabeli visszaemlékezés így mutatja be a bevonulást: „A magyar lakosság összegyűlt az utcán. Sokan kis csokrokat osztogattak a honvédeknek. A tehetősebbek kivitték az élelmet, amit húsvétra készítettek. Asztalok kerültek a füves területre, az asztalra sonka, kolbász, tojás. Az asszonyok jól megpakolt kenyérszeleteket készítettek a honvédeknek. Egy-egy katona kiugrott a menetoszlopból, és felkapott egy jól megrakott kenyérszeletet. […] Ennek az idilli hangulatnak hamar vége lett, mert lövöldözés hallatszott…” A pályaudvarért folytatott harcokban esett el a 3. zászlóalj kötelékéből Imre Pál szakaszvezető, Hódmezővásárhely városának első hősi halottja.

Szabadka 1941. évi felszabadulásának történetét, valamint a vásárhelyi egység harcait Dr. Mészáros Zoltán szabadkai levéltáros, Kovács Ferenc magánkutató és Vincze Gábor történész tárja az érdeklődők elé holnap este fél 7-kor a BFMK-ban.

A Történelmi Vitézi Rend szervezésében, május 1-jén a Magyar Királyi Hunyadi János 9. Honvéd Gyalogezred III. zászlóaljának vásárhelyi visszafogadási ünnepségét idézik meg vasárnap 10 órakor a Kossuth téren.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 22. 16:00, szerda | Helyi

Wallenbeg nyomán vetélkedő az Emlékpontban és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen

A hódmezővásárhelyi Emlékponttal együttműködve rendezi meg a Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány a Wallenberg nyomán című, országos vetélkedősorozat regionális fordulóját 2020. január 27-én, hétfőn.

2020. Január 22. 15:50, szerda | Helyi

Módosított menetrend a Budapest–Újszász–Szolnok vonalon

A Budapest–Újszász–Szolnok vonalon, Rákoshegy és Maglód között január 25-én és 26-án, 7 órától 15 óráig az egyik vágány mellett növényzetgyérítést és zöldterület-karbantartást végeznek.

2020. Január 22. 15:41, szerda | Helyi

Könyvbemutató és megemlékezés a holokauszt nemzetközi emléknapján

Egy túlélő naplója című könyv bemutatója a a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen.

2020. Január 22. 15:23, szerda | Helyi

A Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor rendezés beszámoló kiállítása

Az Alföldi Galériában (6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 8.) 2020. január 25-én, szombaton 15 órakor nyílik meg a 2019. évi Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor beszámoló kiállítása.