Városlista
2020. augusztus 4, kedd - Domonkos

Hírek

2016. Április 27. 12:45, szerda | Helyi
Forrás: Elek András szervező

A feltámadás ünnepe Szabadkán

A feltámadás ünnepe Szabadkán

\"Minden szem kíváncsian szegeződött a Szegedi út és a Zombori út felé, ahonnan a magyar katonákat várták.\" - írta a Vásárhely Népe című napilap 1941. április 12-i, szabadkai tudósításában.

„A magyar honvédség, sorai közt a mi vásárhelyi fiaink is, az ünnep [Húsvét] szombatján vonultak be a Bácska fővárosába, Szabadkára.”- olvasható a cikkben. Az 1941. évi eseményeket április 28-án, csütörtökön 18:30 órai kezdéssel mutatják a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

A 75 évvel ezelőtti pillanatokat megörökítő lapszámban arról is lehet olvasni, hogy milyen „idegtépő” izgalomban élte meg Nagypéntek éjszakáját a város magyarsága. A visszavonuló szerbek lövöldöztek és aknákat robbantottak, de mire a nap felkelt, Szabadka piros-fehér zöld színekben ragyogott. Előkerültek a több mint két évtizeden keresztül rejtegetett magyar zászlók, azokat kitűzték a házakra, az emberek gomblyukaikban kokárdák díszelegtek. Egy korabeli visszaemlékezés így mutatja be a bevonulást: „A magyar lakosság összegyűlt az utcán. Sokan kis csokrokat osztogattak a honvédeknek. A tehetősebbek kivitték az élelmet, amit húsvétra készítettek. Asztalok kerültek a füves területre, az asztalra sonka, kolbász, tojás. Az asszonyok jól megpakolt kenyérszeleteket készítettek a honvédeknek. Egy-egy katona kiugrott a menetoszlopból, és felkapott egy jól megrakott kenyérszeletet. […] Ennek az idilli hangulatnak hamar vége lett, mert lövöldözés hallatszott…” A pályaudvarért folytatott harcokban esett el a 3. zászlóalj kötelékéből Imre Pál szakaszvezető, Hódmezővásárhely városának első hősi halottja.

Szabadka 1941. évi felszabadulásának történetét, valamint a vásárhelyi egység harcait Dr. Mészáros Zoltán szabadkai levéltáros, Kovács Ferenc magánkutató és Vincze Gábor történész tárja az érdeklődők elé holnap este fél 7-kor a BFMK-ban.

A Történelmi Vitézi Rend szervezésében, május 1-jén a Magyar Királyi Hunyadi János 9. Honvéd Gyalogezred III. zászlóaljának vásárhelyi visszafogadási ünnepségét idézik meg vasárnap 10 órakor a Kossuth téren.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 03. 17:27, hétfő | Helyi

Újabb három IC+ kocsi állt forgalomba

Augusztus 2-től újabb három IC+ közlekedik a szombathelyi és a zalaegerszegi vasútvonalon.

2020. Augusztus 03. 15:09, hétfő | Helyi

Mindkét daru dolgozik – a Nyugati tetőszerkezetének bontása folyamatos

A Nyugati pályaudvaron folytatódik a rekonstrukció. Immár a második daru is üzembe állt a mintegy 8200 négyzetméteren megújuló tetőszerkezeten a folyamatos munka segítése érdekében.

2020. Augusztus 03. 15:02, hétfő | Helyi

A fotográfia és a képzőművészet párhuzamai

Eifert János fényképeivel találkoztak a mártélyi alkotótábor résztvevői

2020. Augusztus 03. 14:58, hétfő | Helyi

Nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikkal bővültek egyes balatoni és velencei-tavi vonatok

A MÁV-START a biciklis utasok számának ugrásszerű növekedése miatt, a Balatonra közlekedő DÉLI -> PARTI sebesvonatok egy részében nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikat állított forgalomba;