Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Április 30. 17:31, csütörtök | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

A felkészülés véget ért

A felkészülés véget ért

Az MH Biztosító Szakasz második váltásának záró gyakorlatát tartották április végén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A közel 30 főből álló MH Biztosító Szakasz feladata Afganisztánban - a Mazar-e Sharif-ban létrehozott többnemzeti biztosító század részeként - az Északi Tanácsadói Parancsnokság (Train Advise and Assist Command – North - TAAC-N) alárendeltségébe tartozó tanácsadó csoportok szállítása és biztosítása.

A kiképzők az év eleje óta tartó gyakorlások során arra törekedtek, hogy a műveleti területre készülő katonákat minden várható feladatra felkészítsék. A feladatok ellátására jelentkező állomány, az elsajátított tudását a záró gyakorlaton mutatta be az értékelő csoportnak. A gyakorlat során a - területi sajátosságoknak megfelelő - feladatok, incidensek egymás után és gyakran egymásra épülve kerültek bejátszásra. A műveleti területen ennél már csak könnyebb feladat vár majd a vásárhelyi katonákra.


A záró gyakorlat az állomány eligazításával kezdődött, ahol a szakasz parancsnoka kihirdette a feladatokat. A menetoszlop megszervezése után egy épület biztosítása volt a feladat, ahol a tartomány fontos személyei tartottak gyűlést, amelyre meghívták az Afganisztánban szolgálatot teljesítő szövetséges erők vezetőit is. A tárgyalás végül egy incidens miatt elmaradt és a helyszínen tartózkodó magas rangú személyeket egy biztonságos helyre kellett szállítani.


A felkészülő állomány tagjai - többségében a 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóalj katonái - sikeresen vették az akadályokat, így hamarosan megkezdhetik a feladatuk ellátását a műveleti területen.


2015. január elsejétől Afganisztánban az Eltökélt Támogatás Művelet (Resolute Support Mission – RSM) idejére a szövetséges erők kiképző és tanácsadói szerepben segítik az afgán nemzeti hadsereg és a rendőrség munkáját. Az Eltökélt Támogatás Műveletben Magyarország mintegy 100 katonával vesz részt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: