Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Június 30. 12:37, kedd | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

A felkészülés következő szintje

A felkészülés következő szintje

Szakasz szintű kiképzéseken vettek részt június végén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 62. lövészzászlóalj bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoportjának katonái.

A Zászlóalj Harccsoportba (ZHCS) beosztott lövész századok az őszi NATO CREVAL­* ellenőrzésre készülve éleslövészetet nem tartalmazó szakasz ellenőrző-felmérő foglalkozás keretében települtek ki a dóci és a sándorfalvi gyakorlótérre. A három napos szakasz összekovácsolások során a lövész katonák begyakorolták a különböző harchelyzetekre történő reagálást. A kiképzés vaklőszer használatával vált még életszerűbbé. A századok feladatrendszerébe beintegrált felderítő rajok az alájátszó ellenséges erők szerepe mellett a számukra előírt szakfeladatokat is gyakorolták.

I


A kiképzés ideje alatt a szakaszok katonái megtanulták, és készség szintjén elsajátították a váratlan eseményekre történő eljárásokat, illetve a tűz és mozgás összhangjának kihasználását, ami a szakasz gyorsabb és hatékonyabb feladat ellátását eredményezi.

A 62. Lövészzászlóalj 1. százada alapvetően egy előretolt műveleti bázist hozott létre, amely közel biztosításának megoldása után a szakaszok önállóan hajtották végre a számukra meghatározott feladatokat. A járőrbázis elfoglalása mellett a két kijelölt járőrútvonalon volt, amikor egy lezuhant szövetséges helikopter pilótáit kellett kimenekíteni az ellenséges területről, de volt olyan is, hogy egy lesállást kellett felszámolni.


A feladatok sikeressége a szakaszparancsnokokon és a rajparancsnokokon múlt, mert teljes mértékben önállóságra voltak utalva, a tervezés fázisától kezdve a visszaérkezésig minden eseményre önállóan kellett reagálniuk, mondta Battonyai László százados, aki hozzátette: „Elégedett vagyok azzal, ahogyan a katonáim végrehajtották a feladatokat. Vannak olyan dolgok, amelyek még gyakorlást igényelnek, de nagyon sok feladatot már nagyon gördülékenyen meg tudtak oldani.”

A szakasz ellenőrző-felmérő foglalkozások a következő hónapban éles lövészetekkel folytatódnak majd.

*CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units) kifejezés a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt zászlóalj szintű, szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszerét jelenti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: