Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Október 24. 11:23, hétfő | Helyi
Forrás: Máté Gergő

A fejétől bűzlik a hal?

A fejétől bűzlik a hal?

Berei Béla, kiemelkedő taekwondo sportoló átigazolni kényszerül az őt kinevelő, éveken át támogató egyesületétől, a Máté Taekwondo és Hapkido KHSE-től.

Lassan több éve húzódik egy igen nagy probléma a Magyar Taekwondo Szövetség és a hódmezővásárhelyi Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület között. Ez mára odáig fajult, hogy a nyilvánosságnak is értesülnie kell a kialakult helyzetről, melyben egy ifjú tehetséget, egy olimpiai reménységet próbál a Szövetség ellehetetleníteni.

Hosszú sora van a történet elejének, melyben a Magyar Taekwondo Szövetség próbálta a Máté Taekwondo és Hapkido KHSE munkáját, kezdeményezéseit, sikereit gátolni. Ez mostanra odáig fajult, hogy a csatározásnak egy ifjú tehetség Berei Béla is megihatja a levét.

A Szövetség 2016. július elején fegyelmi eljárást indított az Egyesület ellen. Az első fokú határozat 2016. szeptember végén érkezett meg Vásárhelyre. A határozat tartalma szerint a Máté Taekwondo és Hapkido KHSE –t hat hónap tartamra a Szövetség kizárta tagjai közül. A határozat több jogi előírásba ütközik, így kimondhatjuk, hogy az Egyesület kitiltása jogellenes, ebből következik, hogy minden sportolója az elmúlt évekhez hasonlóan, bármikor nevezhet és indulhat hazai és külföldi versenyeken.

Arról, hogy Béla válogatott-kerettagsága már jóval korábban megszűnt, valamint hogy egyébként versenyeken sem indulhat, teljesen véletlenül, közvetetten más forrásból értesültek, az Egyesületet a Szövetség erről hivatalosan sosem tájékoztatta.

Az Egyesület tagja, a 15 éves Berei Béla, a magyar taekwondo kadet korosztályának legeredményesebb sportolója, az elnökség ajánlásával az Év sportolójának választották, kadet Európa bajnok, nemzetközi versenyek nyertese, ötszörös kadet, egyszeres ifjúsági magyar bajnok, Gerevich Aladár sportösztöndíjas. A szövetség által kiválasztva, eddig tagja volt a 2018-as ifjúsági olimpiára készülő keretnek, csak az elmúlt két évben közel 15 versenyen szerepelt sikeresen, ebből 13 alkalommal a szövetségi válogatott színeiben.

Az idei évben olyan gimnáziumban kezdhetett el tanulni, ahol élsportolói státuszt kapott, hogy válogatottként a versenyeire minél optimálisabban tudjon készülni. Béla minden nap lelkiismeretesen edz, gyermekkorának, szabadidejének nagyobbik részét a taekwondónak áldozta, áldozza. Családja a versenyzést erején felül támogatja, rendkívüli anyagi és időbeni áldozatokat hoz, arról nem is beszélve, hogy az ifjúsági VB nem kevés hozzájárulási költségére szponzort is talált.

A nem jogerős kizárását követően értesültek róla, hogy Berei Béla kikerült a magyar válogatott keretéből. Édesapja ezért telefonon megkereste az MTKDSZ elnökét. Ő arról tájékoztatta, hogy fia innentől nem tagja a válogatottnak, a válogatott edzéseket nem ajánlott látogatnia, nem versenyezhet hat hónapig, és másik egyesülethez sem igazolhat. Ez az eljárás őt indokolatlanul és súlyosan hátrányos helyzetbe hozta.

Amennyiben Bélát a fenti szankciók valóban sújtják, úgy hat hónapnyi versenyzés, fejlődés esik ki, az iskolájában elveszti élsportolói státuszát, valószínűleg ösztöndíját is, arról nem is beszélve, hogy mennyire viselik meg 15 éves lelkét az ártatlanul elszenvedett büntetés következményei, hogyan marad meg a motivációja, a hite, az edzések folytatásához. Őt a versenyzés élteti, lelkesíti, ez az élete.

Emellett a kizárás minden más sportolót, rengeteg gyermeket sújt, akik ártatlanul szenvedik el azt a szankciót, hogy nem versenyezhetnek és lehetnek részesei a magyar taekwondo sport vérkeringésének.

Értetlenül áll az Egyesület a Szövetség döntései előtt. Sőt mi több, egyik pillanatról a másikra kapták a tájékoztatást – korábbi teljesen elutasító magatartásuk ellenére – a Szövetség elnökségi határozatban engedélyezte az átigazolást, sőt, az átigazolás megtörténését szabta feltételül a további akadály nélküli versenyezéshez. Természetesen az Egyesület örül, hogy ha még ilyen kifacsart és fájdalmas módon is, de versenyezhet sportolójuk. Újabb kérdéseket vet fel ez a gyors álláspontváltozás. Meggondolatlanság, túl korai döntéshozatal, vagy a szövetségen belüli teljes fejetlenség juttatta idáig ezt az esetet?

Idei év október végétől, erre a nyomásra kényszerűségből, illetve hogy a gyermek fejlődése, hite, és hozzáállása ne törjön meg, Berei Béla, papírforma szerint, a budapesti UTE igazolt versenyzője lett. A Máté Taekwondo és Hapkido KHSE belátva azt, hogy egy ilyen fiatal sportolójának fejlődését nem akadályozhatja, nehéz szívvel, de átadta versenyzőjét, az egyébként nagyon korrektül és segítőkészen eljáró UTE-nek. De sajnos, mire ez az egész procedúra lezajlott, Bélát már nem nevezték be a világbajnokságra, kihagyták a felkészítő edzőtáborból is úgy, hogy a magyar válogatott junior korosztályának legjobb fiú versenyzőjéről van szó.

Talán igaz is a mondás: fejétől bűzlik a hal. Miért is nem jutott még ki egy magyar taekwondo -s sem az olimpiára az elmúlt években? Ha egy ország taekwondo sportolóit összefogó, irányítani és fejleszteni hivatott szövetség ilyen lépést enged meg magának, annak érdemes vajon tovább folytatni vezetőként? Ők vajon törvényen felül állnak? Szomorúan áll az Egyesület a történtek előtt, bíznak, hogy jelen eset nem marad következmények nélkül és az eddigi években tapasztalt hátráltatás, fejetlenség és a vezetőség saját érdekeinek előtérbe helyezése csak egy rossz emlék marad, a jövőt pedig a fejlődés, a közös munka, az összes egyesület sikereinek támogatása határozza meg.

http://www.matetaekwondo.hu/2016/10/23/a-fejetol-buzlik-a-hal/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.