Városlista
2023. január 29, vasárnap - Adél

Hírek

2022. November 10. 06:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

A Dnyeper bal partjára vonják vissza az orosz erőket Herszon megyében

A Dnyeper bal partjára vonják vissza az orosz erőket Herszon megyében

Elrendelte az orosz csapatok visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára az Ukrajnától elcsatolt Herszon megyében szerdán Szergej Sojgu hadseregtábornok, védelmi miniszter.

A "különleges hadművelet" egyesített hadseregcsoportjának parancsnoka, Szergej Szurovikin hadseregtábornok bejelentette, hogy a kivonulási manővert a közeljövőben hajtják végre. A hadseregcsoport parancsnokságán, a védelmi tárcavezetőnek kamerák előtt tett bejelentésében Szurovikin azt hangoztatta, hogy az ukrán fegyveres erőknek tervei vannak a kahovkai vízerőmű alatti ártér elárasztására.

"A jelenlegi helyzet átfogó felmérése után javaslom a védelemnek a Dnyeper bal partján való felvételét " - mondta Szurovikin.

"Tisztában vagyok vele, hogy ez egy nagyon nehéz döntés. Ugyanakkor az a legfontosabb, hogy megóvjuk katonáink életét és egészében véve a csapatok harcképességét. Ezenkívül felszabadul az erők és eszközök egy része, amely a műveleti övezet más részein aktív műveletekhez lesz felhasználva, beleértve a támadó jellegűeket is" - tette hozzá.

"Egyetértek az ön következtetéseivel és javaslataival. Számunkra az orosz katonák élete és épsége mindig prioritást élvez" - válaszolta Sojgu.

Szurovikin tábornok egyebek között elmondta, hogy több mint 115 000 lakost evakuáltak Herszonból és a szomszédos területekről, és mindenki távozott, akinek ez volt a szándéka. Azzal folytatta, hogy ha a kahovkai erőmű elleni támadások fokozódnak, fennáll a polgári áldozatok és az orosz csoportosulás bekerítésének veszélye.

Szurovikin azt állította, hogy az orosz hadsereg sikeresen ellenáll a támadásoknak Herszonnál. Mint mondta, az ukrán hadsereg ezen a frontszakaszon augusztus és október között több mint 9500 halottat és sebesültet, több mint 200 harckocsit, 500 páncélozott harcjárművet, mintegy 600 járművet, valamint több mint 50 tüzérségi löveget és aknavetőt veszített. Szurovikin szerint az orosz veszteség hetede-nyolcada az ukránnak.

A parancsnok szerint az ukrán fegyveres erők csak októberben 12 ezer fős veszteséget szenvedtek, és mintegy 350 "zsoldos" vesztette életét. Szurovikin a múlt havi ukrán veszteségek közé sorolt még 18 repülőgépet, 12 helikoptert, hat légvédelmi rakétarendszert, több mint 200 harckocsit, több mint 800 egyéb páncélozott harcjárművet és 21 rakéta-sorozatvetőt.

Az orosz erők február 24-én, az ukrajnai háború első napján kezdték meg a harcot Herszonért. A város, amelyet március 3-án foglaltak el, mindeddig az orosz hadsereg ellenőrzése alatt maradt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 30-án írta alá a négy ukrajnai régió, köztük Herszon megye Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló szerződéseket. A területeket a szeptember 23. és 27. között megtartott, a világ országainak túlnyomó része által illegitimnek minősített népszavazást követően annektálták.

Sojgu a szerdai tanácskozáson felhívta Szurovikin figyelmét arra, hogy a mozgósított csapatokat, mielőtt műveleti területre vezényelnék őket, a hátországban kell kiképezni, a harci tapasztalatokkal rendelkező erők bevonásával.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 29. 08:23, vasárnap | Külföld

Cseh elnökválasztás - Petr Pavel nyerte a választást

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást - derült ki a statisztikai hivatal jelentéséből az összes szavazókörzetben leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

2023. Január 27. 13:59, péntek | Külföld

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.

2023. Január 27. 06:49, péntek | Külföld

Ukrán légierő: több mint félszáz rakétával támadtak az oroszok

Oroszország 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből a légvédelem 47-et semmisített meg, három H-59-es rakéta pedig nem ért célba - közölte csütörtökön az ukrán légierő parancsnoksága.

2023. Január 27. 06:47, péntek | Külföld

Partig sodródott tengeri aknát semmisítettek meg Romániában

A Duna-delta Szentgyörgy-ágának torkolatánál partig sodródott tengeri aknát semmisített meg a román haditengerészet egy különítménye csütörtökön.