Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Január 22. 10:29, vasárnap | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A dedikációk is a Radnóti-életmű részei

A dedikációk is a Radnóti-életmű részei

Hétfő délután öt órakor a Németh László Városi Könyvtár és az Emlékpont közös rendezvényén mutatják be Bíró-Balogh Tamás Radnóti dedikációit összegyűjtő és bemutató kötetét.

A könyvtárban a szerzővel dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője beszélget.

Több egy évtizede gyűjti Radnóti dedikációit Bíró-Balogh Tamás, a huszadik századi irodalom jeles kutatója, aki számos szerző életútjához közölt addig nem feltárt dokumentumot, sőt addig ismeretlen műveket is eljuttatott nyilvánossághoz. A Radnóti-dedikációk felé akkor fordult, amikor maga is hozzájutott egy Radnóti által dedikált kötethez, s amikor annak a történetét igyekezett felfejteni, utána járt közgyűjteményekben, a gyűjtőknél, s végül hatszáznál is több ajánlást gyűjtött össze a költőtől.

A dedikáció különlegességét az adja, hogy egyrészt tárgyiasul a kapcsolat a szerző és a könyv tulajdonosa között, amikor a kötetbe annak alkotója bejegyez. És ennek tanulságai is vannak, a hangvételből, vagy az esetleg megjelenő grafikai illusztrációból kirajzolódik a szerző és a kötet tulajdonosának kapcsolata, míg a dátumból is sokra lehet következtetni, valamint magának a kötetnek a története is érdekes lehet, amíg az a dedikálás pillanatától a nyilvánosságig eljut. A dedikációk hátterének kutatása pedig fontos szerepet kap Radnóti életének, kapcsolati hálójának feltárásában.

Radnóti nemcsak járt Vásárhelyen és voltak itt személyes kapcsolatai, de szövegeiben – Náhum próféta alakja révén – vásárhelyi gyökerű motívumok is kerültek költészetbe. Ám nemcsak ezért fontos, hogy Vásárhelyen bemutatásra kerül a könyv – fogalmazott Dr. Miklós Péter. Két éve, Gyarmati Fanni halála után megjelent Radnóti özvegyének naplója, valamint amikor hagyatéka a Magyar Tudományos Akadémiához került, a kutatás újabb lehetőségei nyíltak meg, így Radnóti kutatása újra és újra aktuálissá válik és a kutatók sorát sarkallja arra, hogy még jobban megismerjék a huszadik századnak ezt a jeles alkotóját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése