Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Április 04. 15:38, kedd | Helyi
Forrás: Szilágyi Katalin

A csodatevő dióolaj

A csodatevő dióolaj

Sokan nem tudják, de bőrfelületek regenerálására és idegrendszeri problémák kezelésére az egyik leghatékonyabb természetes gyógyír a vértisztító hatású dióolaj.

Az erdélyi Berze Albert egy balesete során tapasztalta meg a hidegen sajtolt, natúr dióolaj jótékony hatásait. A dióolajat saját maga állította elő, majd a piaci igényeknek eleget téve, pozitív tapasztalataira alapozva, felépített egy vállalkozást.

Előbb magán, majd másokon segített

A csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum rézfúvós tanára egy szerencsétlen baleset miatt jutott el a dióolaj jótékony hatásainak felfedezéséig. Két hónapot feküdt a kórház rehabilitációs részlegén, amikor volt ideje olvasni a természetes bőrápolásról, így talált rá a dióolajra, amely rövid távon enyhítheti a fájdalmait, hosszú távon pedig regenerálhatja a bőrét. „2014 őszén volt egy gázrobbanásos balesetem, aminek következtében másodfokú égési sérüléseket szenvedtem a lábaimon térdtől lefelé, a kezeimen és az arcomon. Akkor még nem volt olyan elterjedt a piacon a dióolaj, külföldről kellett volna beszerezzem, ezért arra gondoltam, hogy megpróbálom magam előállítani” – emlékszik vissza. Kezdetben egy kézi présgépet vásárolt, ezen készült az első dióolaj, amelyet a felépüléséhez használt. A gyulladáscsökkentő olaj gyorsan helyrehozta az égési sebeket, rugalmassá tette a bőrét. Azóta a lábain és a bal kezén teljesen visszaszíneződtek a bőrpigmentek, és eltűntek a baleset nyomai, csak a jobb kezén maradtak meg a hegek, amit a legjobban érhetett a láng.

Dióolaj
Fotó: Canva

Úgy gondolta, meg kell osztania másokkal is a tapasztalatait és a dióolaj jótékony hatásait. Kezdetben nem volt célja a vállalkozás létrehozása, ajándékként kezdett terjedni az olaj a barátai, ismerősei körében. Miután egyre többen szerettek volna hozzájutni a dióolajhoz, kénytelen volt átalakítani a kézi présgépét gépi hajtásúvá a termelési kapacitás növelése érdekében. A nagy áttörés a vállalkozás elindításában a balesete után 8–9 hónappal történt, amikor az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége hirdetett egy négy hónapos intenzív tanfolyamot, amelynek keretében elsajátította a vállalkozás alapításának, működtetésének alapelveit. Végül 2017-ben abban a reményben, hogy vállalkozása hosszú távon élni fog, bejegyezte a céget, és beszerzett két ipari présgépet is.

Mire figyeljünk, amikor dióolajat vásárolunk?

Berze Albert hiányolja, hogy a vállalkozások nem írják rá a termékekre a pontos elkészítési technológiát. „A hidegen préselés elég tág fogalom, mert 100 fok alatt minden hidegen sajtolásnak számít. Az olaj minősége a különböző folyamatok alatt megváltozik, például ha pörköljük a nyersanyagot, intenzívebb lesz az olaj íze, de a nagy hő hatására a hatóanyagok egy része kipárolog” – magyarázza. Emellett vannak különbségek a szűrési technológiák között is. Ha hidegen sajtolt is, a tiszta, nagyon vékony állagú olajból hiányoznak a rostok, amelyek a dióolaj hatékonyságában játszanak nagy szerepet. Albert 20–30 dióolaj ízét, színét és illatát hasonlította össze piackutatása során, és meglepődve tapasztalta a nagyon eltérő különbségeket: „Két vonal tisztult le a dióolaj minősége kapcsán: van a gasztró olaj, amelynek intenzív íze van, de hidegen sajtolják, és van a natúr dióolaj, amelyben benne marad a hatóanyag nagy része. Én azt is feltüntetem a címkén, hogy szűretlen. És figyelek nagyon a hőfokra is, hogy ne menjek 50–60 fok fölé, és nem adok hozzá különböző adalékanyagokat.” A Berze-olajat éppen ezért többnyire gyógyászati célokra vásárolják, de gasztró olajként is fel lehet használni. Nem annyira intenzív az íze, de megmarad benne a természetes, lágy dióíz.

Berze Albert

A vállalkozó szerint a dió olyan, mint a bor: a minősége függ a csapadéktól, a napfény mennyiségétől, de ő hozzávetőlegesen egy kiló dióból 150–200 milliliter magas minőségű olajat tud kipréselni, és a minőség megtartása érdekében szigorúan csak egyszer sajtolja ki az alapanyagot.

Külső és belső problémák kezelésére

„A dióolajban rengeteg telített és telítetlen zsírsav van, főleg Omega 3, 6 és 9. Magas az E-vitamin-tartalma, ami a bőrfelületek regenerálása miatt kulcsfontosságú. Ezenkívül A- és B-vitamint is nagy mennyiségben tartalmaz, és ásványi anyagokban, magnéziumban, cinkben is gazdag. A linolsavtartalma miatt pedig – amelyből a szervezet lecitint von ki – nagyon jó agyserkentő is. Idegrendszeri problémák kezelésére is kiváló, és erős vértisztító hatása is van” – sorolta a dióolaj jótékony hatásait Albert. Az olajokat belsőleg reggel, éhgyomorra érdemes elfogyasztani.

Van kozmetikai célú felhasználásra is egy termékük, dióolaj-méhviasz-keverék. A méhviasz természetes védőanyag az ultraibolya-sugarakkal szemben, antibakteriális hatású, az olaj pedig táplálja a bőrt, így a kettő kombinációja kiváló bőrápoló.

Környezettudatosság és zero waste szemlélet

„Erdély nagy diótermő vidék, ezért főként gazdáktól, őstermelőktől szerzem be az alapanyagot” mondja Albert. Az udvarhelyi laborukban az olajok kizárólag dióból készülnek. A hidegen préseléssel „agyagos, latyakos” olajat kapunk, amely a leülepedést követően választható szét a tiszta olajra és a megmaradó diópépre. Felesleges hulladék nem keletkezik a préselés nyomán, a diópép értékes anyag, felhasználható süteményekbe cukrászati kellékként. A másik melléktermék a dióliszt, amely olajmentes dióbél, gluténmentes liszt, táplálékkiegészítőként felhasználható akár palacsintákba, shake-ekhez. „Az olajmentes dióbél-granulátumot köves malomban őröljük meg, átrostáljuk, ebből lesz a gluténmentes dióliszt. Már a vállalkozás felépítésekor tervben volt a melléktermék felhasználása. Az őrléstől függ a liszt illata, az íze és a színe, ezért választottam a köves malmos őrlést, mert lassú fordulaton megmarad az olajmentes dióbél hatóanyaga. Süteményekhez legalkalmasabb más lisztekkel összekeverve használni, palacsintához vagy muffinhoz nagyon ízletes.


Zöld dió
Fotó: Canva

Új termékek a láthatáron

Berze Albert mindig kiemelten figyel a vásárlók visszajelzéseire, ezért két-három új terméket is szeretne piacra dobni még ebben az évben. Készül permetezőolaj, mert van, aki ugyan nagyon szereti a krémünket, de az olajat szeretné tisztán használni masszázshoz vagy hajtőápolásra. „Tervezünk zselatinkapszulás olajat is. Már beszereztük az előállításához szükséges gépet, és elkészült a prototípus, amely jelenleg hő-, fény- és mozgásteszt alatt áll. A tesztek után az engedélyeket kell beszerezni, mivel a zselatinkapszulák már a táplálékkiegészítők kategóriájába tartozik.”

A termékek jelenleg viszonteladóktól szerezhetők be, Székelyudvarhelyen két üzletben és ezek weboldalain, Csíkszeredában három üzletben, Marosvásárhelyen, Csíkszentdomokoson, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön is. Most készül a webshopunk, készülnek a termékek leírásai, az oldal hamarosan aktív lesz. „Idén fogom teljesen abbahagyni a Nagy István Művészeti iskolában az oktatást, mert öt év távlatából rájöttem, hogy másképp nem fog növekedni a vállalkozásom, pedig van benne potenciál. Igaz, sokan még nem is hallottak a dióolajról, még tanítani kell a vásárlókat. Ez hosszú folyamat, de be fog érni a munka gyümölcse.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás