Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. Január 05. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A chip sem segít az elkóborolt kutyák megtalálásában?

A chip sem segít az elkóborolt kutyák megtalálásában?

Hiába a kötelező chip, regisztráció nélkül. A szilveszteri petárdázás után világgá ment kutyákat nem is olyan egyszerű azonosítani. Ráadásul az állatorvos szerint a nyilvántartás hiányosságai miatt könnyen lehetnek közöttük nem csak regisztrálatlan, de beoltatlan állatok is.

Egy-egy szilveszteri petárdázás után kutyák tucatjai mennek világgá. Elvileg ez nem kellene, hogy gondot jelentsen, mert tavaly óta kötelező Magyarországon minden kutyát chippel ellátni, ami alapján azonosítani lehet. Csakhogy ez nem minden esetben könnyű. A chipnek ugyanis kizárólag abban az esetben van értelme és haszna, ha a benne található 15 jegyű számot regisztrálják. Ez tartalmazza tudniillik a gazda nevét, elérhetőségét és a kötelező oltásokat.

A Hír24-nek nyilatkozó állatorvos azt mondja, volt egy átmeneti időszak, amikor a chip már kötelező volt, de a regisztráció nem, sőt, külön fizetni kellett érte.

„Így aztán egy csomó ember úgy jött ide, hogy tegyük bele a chipet a kutyába, mert ő a törvényeknek maximálisan a követője, de ne regisztráljuk, mert azért még külön ezer-ezerötszáz forintot kell fizetni. És az egyébként sincs benne a rendeletben, hogy azt regisztráltatni is kell. Így viszont bekerült a rendszerbe egy csomó olyan állat, amiben van chip, de az nincs regisztrálva, ilyen módon az egésznek semmi értelme' – magyarázta Bertalan Gábor állatorvos.

Szóval, aki nem akar kockáztatni, ha elkóborolt kutyát lát, az a legjobban teszi, ha segítséget hív, legyen az egy állatorvos, vagy egy menhely, akik aztán intézkednek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.