Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Július 22. 09:48, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A brit repülőnapon már nagy sikert aratott a magyar Gripen

A brit repülőnapon már nagy sikert aratott a magyar Gripen

A világ egyik legnagyobb légi bemutatójaként számon tartott fairfordi Royal International Air Tattoo airshow fináléjában nagy sikert aratott a Magyar Honvédség légiereje Gripenjének bemutatója.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 70 ezer fős nézősereg leszálláskor tapssal köszönte meg Langó Viktor százados lendületes programját. Langó Viktor szombaton és vasárnap repült a program nyitórészében.
A látványos, de ugyanakkor biztonságos manőversor sok forgást, háton repülést, úgynevezett kés-repülést is tartalmazott. Fairfordban is szigorú szabályok szerint kell repülni, a gép nem kerülhetett közelebb 230 méternél a közönséghez, és a manőverek alsó pontja sem kerülhet 150 méter alá. A program látványos részlete volt a negatív túlterheléses manőver után az a pillanat, amikor a levegőbe jutó kerozint a forszázs lángja begyújtja, és a Gripen mögött pár pillanatra feltűnt a "fáklya".
A brit repülőnapon az égi programok mellett a földön is többféle repülőgépet, helikoptert nézhettek meg közelebbről a látogatók. Ezek között a magyar An-26-os személyzete a folyamatosan érkező Air-Cadet csoportoknak bemutatta a harminchét éves szállítógép korszerűsített berendezéseit, kinyitva az összes motorburkolatot és a lokátorkúpot is.
A magyar csapat hétfőn érkezik haza Kecskemétre. A százados repülését és a statikus programokat itthon is megtekinthetik az érdeklődők augusztus 3-4. között Kecskeméten - hangsúlyozta a HM.
Július 12-én Borbíró Zoltán, a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott interjújában azt mondta: a két év kihagyás után augusztus első hétvégéjén ismét megrendezendő nemzetközi repülőnapra, Kecskemétre az eddigi legnagyobb repülőshowt szervezte meg idén a Honvédelmi Minisztérium. Elmondta, hogy eredetileg naponta hét óra repülési időt terveztek, de annyi volt a külföldi jelentkező, hogy 8 órától 19 óráig tartanak majd a repülőprogramok.
A légishowban összesen 142 repülőgép és helikopter vesz részt. A Magyar Honvédség légi járművei mellett 22 ország lesz ott a rendezvényen. Különlegességnek számít, hogy míg általában három-négy, legfeljebb öt kötelék szokott repülni egy légi bemutatón, a kecskeméti repülőnapon hét kötelék vesz részt. A magyarok mellett orosz, horvát, török, bolgár, olasz és spanyol kötelék is bemutatkozik.
A légishow mellett a földön is számos programmal, kiállításokkal várják az érdeklődőket. A látogatók megismerkedhetnek a Magyar Honvédség életével, a most 75 éves légierő történetével, valamint a különböző katonai eszközökkel a kézi lőfegyverektől, a T72-es harckocsiig sok mindennel. Mindezeken felül a gyermekeket játszóházak is várják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére