Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Február 26. 14:11, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A bolsevik iszonyat vesztesei

A bolsevik iszonyat vesztesei

Lista hóhérokról, gyilkosokról és rendszerkiszolgálókról

– A kötetet a megjelentetés előtt végül nem befejeztem, csupán a megírását hagytam abba – fogalmazott Kovács Attila történész, tanár, újságíró hétfő este a hódmezővásárhelyi Emlékpontban, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett programsorozat nyitóelőadásán, amelyen a közgyűjtemény A bolsevik iszonyat 100 éve. A kommunizmus Magyarországon 1919 – 1989 – 2019 című könyvét mutatta be.

A kötetben az interjúk sorozata időrendben követik egymást, s mint a szerző hangsúlyozza, a napi politikától mentesen mutatják be a kommunizmus eszméjének folyamatos magyarországi jelenlétét. Kovács Attila – akivel Vincze Gábor, az Emlékpont történésze beszélgetett – arról is szólt, hogy a tanácsköztársaság 133 napos története egészen a mai napig nem nyert átfogó, kritikai-monográfiai feldolgozást, a témáról megjelent az utolsó átfogó munka még a hetvenes évek környékén látott napvilágot.

Kovács Attila cáfolta, hogy a tanácsköztársaság után kizárólag üldöztetés lett volna Kun Béla híveinek sorsa, akik közülük a Szovjetunióba emigráltak, karriert építhettek, s akár egyetemi tanárok, rádióvezetők lehettek, hogy 1945 után Magyarországra visszatérve nyíltan, vagy fedett módon segítsék a kommunizmus térnyerését.

A kötetben megtalálható a hóhérok, gyilkosok és rendszerkiszolgálók listája, amelynek hitelességét a szerző minden név esetében több forrásból is ellenőrizte. Ennek során bukkant az adatra, miszerint Kádár János a korábbi ismeretekkel szemben nem Csermanek János néven született, ez is felvett név, kutatásai szerint a kommunista vezetőt születése után Czermanik vezetéknéven anyakönyvezték.
– Nagy Imre nem került fel a listára – emelte ki Kovács Attila, ezt azzal indokolva, hogy Nagy Imre közvetlen, moszkvai bekötöttsége nem igazolható, s bár a padlássöprések az általa vezetett kormány idején történtek, 1956-ban a jó oldalra állt, s kivégzése előtt kegyelmet sem kért a megtorlóktól.


A rendszerváltás utáni időszakról is szólva Kovács Attila leszögezte: a mai magyar társadalomnak több mint háromnegyedének okozott veszteségeket a bolsevik iszonyat, azonban ezt a mai napig nem sokan ismerik fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére