Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Május 27. 14:29, hétfő | Helyi
Forrás: Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

9/48

9/48

Az ittas vezetők harmadik „fekete hétvégéje” a Csongrád megyei utakon.

A rendőrök kilenc ittas sofőrrel szemben intézkedtek 48 óra alatt Csongrád megyében. Szegeden és Hódmezővásárhelyen három-három alkalommal, Csongrádon kétszer, míg Kisteleken egy esetben indult eljárás az ittas járművezetőkkel szemben az elmúlt hétvégén. A megye útjain összesen tizennégy baleset történt szombaton és vasárnap, ezek csaknem 60 százaléka anyagi káros volt.

Május első hétvégéjén tizenhárom, míg a múlt hét péntektől-vasárnapig terjedő időszakban összesen tizenkét ittas sofőrrel szemben intézkedtek a rendőrök Csongrádban.

Az ittas vezetők - a befolyásoltság szintjétől és egyéb tényezőktől függően - általában nem képesek a jármű biztonságos vezetésére. Ennek oka, hogy a szeszes ital (valamint a kábítószer) fogyasztásának számos olyan hatása van, amely korlátozza, vagy teljességgel lehetetlenné teszi a biztonságos közlekedést.

Szeszesital-fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, és a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. Mindezek mellett a jármű kezelésében, egyenesben tartásában, a veszélyek észlelésében, valamint elhárításának képességében is kedvezőtlen változások történnek, amelyek az alkoholos befolyásoltság növekedésével tovább fokozódnak. További jelentős kockázatot jelent az, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik.

Az alkoholfogyasztás közlekedésbiztonságra gyakorolt hatásait figyelembe véve mondjunk „4 NEM-et az ittas járművezetésre”:

  • NEM ülök alkoholfogyasztás után járműbe/járműre és nem vezetek ittasan!
  • NEM ülök be olyan személy autójába, akiről tudom, hogy a járművezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott, illetve megpróbálom megakadályozni, hogy a járművel elinduljon, és felhívom a figyelmét az ittas járművezetés baleseti kockázatára!
  • NEM engedem át a jármű vezetését olyan személynek, akiről tudom, hogy szeszes italt fogyasztott!
  • NEM kínálom szeszes itallal barátomat, ismerősömet, ha tudom, hogy még járművet fog vezetni!

"… hogy mindenki hazaérjen!"

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére