Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2022. Október 19. 14:37, szerda | Helyi
Forrás: Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ

’56-ról az Emlékpontban

’56-ról az Emlékpontban

Tanórák és konferencia a Nemzeti Emlékezet Hetén

A kommunista diktatúra évtizedeit bemutató Emlékpont megnyitása óta minden évben tudományos és oktatási programsorozatot szervez október 23-ához, az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepéhez kapcsolódóan. Az idén a Nemzeti Emlékezet Hetén ‑ a tanórák mellett ‑ pénteken 11 órától a 20. századi magyar történelem „világrengető” pillanatainak hőseit, áldozatait és eseményeit mutatják be a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Az október 21-i történelemtudományi tanácskozás nyitóelőadásán dr. Nagy Gyöngyi, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola pedagógusa a közelmúltban elhunyt Wittner Mária (1937-2022) forradalmár és egykori halálraítélt személyét idézi meg. Presztóczki Zoltán és dr. Zeman Ferenc levéltárosok hódmezővásárhelyi baloldali politikusok portréit „villantják fel”: előbbi a parasztpárti nemzetgyűlési képviselő Papp János életútjába enged bepillantást, majd a Rákosi és Kádár börtöneibe zárt szociáldemokrata Takács Ferenc és Erdei István kálváriáiról esik szó. Dr. habil. Miklós Péter történész, címzetes egyetemi tanár, a hódmezővásárhelyi kulturális intézmények főigazgatója A forradalom „forgatókönyve” című referátumában 1956 megyei eseményeit tárja az konferencia hallgatósága elé.

A Nemzeti Emlékezet Hete programsorozatán Dr. Miklós Péter két alkalommal rendhagyó történelemórát tart: október 19-én Fiatalok a kommunista diktatúra ellen címmel, majd 21-én kora délelőtt az 1956-os forradalom és szabadságharc idejéből származó pillanatképeket mutat be helyi középiskolásoknak.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 07. 15:42, kedd | Helyi

Fenyegető határidő közeledik az árampiacon

Kritikus határidő közeledik a hazai villamosenergia-piacon:

2023. Február 07. 14:41, kedd | Helyi

A pasztináktól a porcsinig: vegyünk, együnk, ültessünk elfeledett és alulértékelt növényeket! A pasztináktól a porcsinig: vegyünk,

Bárcsak lennének olyan növények, amelyek már bizonyították, hogy jól bírják a szélsőséges körülményeket, nagyon egészségesek, és a természetkímélő mezőgazdasági rendszerekbe is beleillenek!

2023. Február 07. 12:29, kedd | Helyi

Valentin napon is van élet az epren túl! Valentin napon is van élet az epren túl!

Valentin napon hajlamosak vagyunk túlzásba esni, ajándékok és menü terén.

2023. Február 07. 12:25, kedd | Helyi

Mindennapi kenyerünket süsd meg nekünk ma!

A kenyérsütés az emberiség ősi misztériuma. Kevesek sütnek otthon kenyeret, de ideje lenne újra megfontolnunk, hogy magunk készítsük el a cipót, hiszen az ára lassan az aranyéval vetekszik.