Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Szeptember 05. 12:08, péntek | Életmód

5 fontos tudnivaló az egészségpénztárakról

5 fontos tudnivaló az egészségpénztárakról

Egészségügyi kiadásaink közül csak gyógyszerre évente minimum 50 ezer forintot költünk, így ez az összeg egy négytagú család esetében 200 ezer forintra is rúghat - derül ki GKI és a PRÉMIUM Pénztárak kutatásából.

Bizonyított tény, hogy az egészségpénztári tagok többet foglalkoznak a megelőzéssel és tesznek az egészségükért, mint azok, akik egyetlen pénztárral sem állnak kapcsolatban. Arról azonban, hogy melyek az egészségpénztári tagság előnyei, kevesen rendelkeznek biztos információval. Íme, 5 fontos tudnivaló az egészségpénztárakról.

1. Adójóváírás: Az egyéni befizetések után 20% erejéig adó- visszatérítés vehető igénybe, amelynek maximális összege évente 150 ezer forint, vagyis eddig a határig minden egyes egészségpénztáron keresztül elköltött forint 20%-a megtérül. Érdekesség, hogy kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, pedig ami jár, az jár: az átlagos költések alapján egy aktív négytagú család esetében ez évi 50 000 Ft megtakarítást is jelenthet.

2. Kedvezményesen járhat szűrésre: A pénztártagok adójóváírásban részesülnek, ha a betegségek megelőzését segítő szolgáltatást vesznek igénybe és erről számlát is küldenek. Megelőző szolgáltatásnak minősülnek az olyan - OEP által nem támogatott - szűrések is, mint például a méhnyakrák, melanoma, vagy -fogászati szűrések.

3. Olcsóbban vásárolhat: Az egészségpénztári tagok több ezer szolgáltatónál és kártya elfogadóhelyen használhatják fel a pénztárban tartott összeget. Nem árt tudni, hogy érdemes ezeken az elfogadóhelyeken egészségpénztári kártyával fizetni, hiszen a szolgáltatók többsége 5-30% közötti állandó kedvezményt kínál a pénztártagoknak, legyen szó szemüvegről, gyógyszeripari termékekről, vagy éppen magán-orvosi ellátásról.

4. Igénybe veheti az egész család: Elég egyetlen egészségpénztári tagságot kiváltani, a közeli hozzátartozók is élhetnek vele. Vagyis, ha a családfő a pénztártag, a szülőknek, vagy a gyermekeinek is ugyanúgy vásárolhat a kártyája terhére, mint magának, vagy a feleségének.

5. Ingyenes kártya: Van olyan egészségpénztár, ahol nincs belépési díj és a kártyát is ingyenesen kapják meg az új pénztártagok. Érdemes tehát körbenézni, amikor a pénztárak között válogatunk, mert ezzel több ezer további forintot lehet megspórolni.

„Az aktív korú lakosság 55%-a egyáltalán nem végez testmozgást, azonban minden harmadik felnőtt dohányzik. Árulkodó adat, hogy a megkérdezettek 29%-a egy év alatt semmilyen szűrésen nem vett részt. Ezzel szemben az egészségpénztári tagok 42%-a hetente háromszor végez testmozgást és jóval magasabb arányban jár a szűrésekre, mint mások. Az egészségpénztári tagság segít abban, hogy jobban odafigyeljünk az egészségünkre, és emellett számos egyéb előnnyel is jár” – mondta el Dr. Váradi Péter, a PRÉMIUM Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.