Városlista
2020. április 3, péntek - Buda, Richárd

Hírek

2018. Február 09. 07:31, péntek | Belföld
Forrás: mti

4 százalék feletti gazdasági növekedés lehet idén

4 százalék feletti gazdasági növekedés lehet idén

A kormány az idén 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol

- mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár szerint a két tényező összességében az államadósság csökkenését eredményezi, és emellett a 2018-ra tervezett adóváltozások, illetve plusz kiadásteljesítések is reálisan megvalósulhatnak.

Megjegyezte, hogy januárban 192,8 milliárd forint pénzforgalmi hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere, amely az év egészét nézve az időarányos hiányt némileg ugyan meghaladja, eközben azonban két fontos folyamat zajlik. Az egyik az adóbevételek folyamatos növekedése, amelyet a reálgazdaság teljesítménye eredményez, a másik az uniós támogatások megelőlegezése.

Az év első hónapjában az állam 327 milliárd forintnyi kiadást teljesített az uniós programokra, bevételt viszont nem számolt el. Ha nem lenne ez a megelőlegezés, akkor a költségvetés 2018 januárjában nullához közel, sőt enyhe többlettel zárna - mutatott rá.

Banai Péter Benő kiemelte: úgy tudnak bővülni az állam bevételei, hogy a foglalkoztatottak számának és a kereseteknek a növekedése ellensúlyozza az adókulcs csökkentéséből fakadó hatást.

Sőt nemcsak ellensúlyozza, hanem a központi költségvetés bevételei még nőnek is a kulcscsökkentés ellenére - mondta.

Címkék: gazdaság, növekedés

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 03. 17:00, péntek | Belföld

Februárban több mint 10 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalma

Februárban a nyers adat szerint 10,9 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 11,3 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbit - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2020. Április 03. 16:09, péntek | Belföld

Biztonságosak a húsvéti sonkák, de hibák előfordultak

Élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek az előírásoknak a Nébih terméktesztje során ellenőrzött húsvéti sonkák, viszont kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák ezúttal is előfordultak

2020. Április 03. 14:06, péntek | Belföld

Elkezdődött a szúnyogirtás

Elkezdődött a 2020-as országos szúnyoggyérítési program végrehajtása – tájékoztatta a programért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője pénteken az MTI-t.

2020. Április 03. 12:03, péntek | Belföld

Jó példákat mutat be az Élő bolygónk új rovata

A köztársasági elnök ajánlásával az Élő bolygónk nevű oldal új rovatot indít Mindenki mindenkiért címmel, amely a koronavírus-járvány elleni védekezés jó példáit mutatja be.