Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Május 06. 12:24, szerda | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

4 mű egy vásznon - Kétoldalas művek a Tornyai-múzeum Barcsay kiállításán

4 mű egy vásznon - Kétoldalas művek a Tornyai-múzeum Barcsay kiállításán

Barcsay Jenő: Dombok és Tornyai János: Virágkötő festménye is szerepelni fog a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban május 17-én nyíló Barcsay Jenő a festő, a tanár című nagyszabású kiállításon.

E szemet gyönyörködtető alkotások önmagukban is a kiállítás ékei lennének, de e két mű különlegessége, hogy egy vászon két oldalán szerepelnek! Sőt, Barcsay szentendrei tájképe mögött egy fiatal fiú portréja, a csokorkötő mögött pedig egy újabb Barcsay tájkép sejlik fel!

A Barcsay életműben nem ez az egyetlen kétoldalas alkotás. A nagyközönség már ismerheti azt a "közös" Barcsay-Tornyai művet, mely az Alföldi Galéria állandó kiállításának látogatóit fogadja a Kossuth téri kiállítóhely emeletén. Barcsay Jenő 1925 körül készült Befejezetlen akt tanulmányának különlegessége, hogy a vászon másik oldalára Tornyai János a Csokorkötő című képéhez készített tanulmányt. A vászon azonban eredetileg Barcsay Jenő tulajdonában volt – mint a vakráma vízszintes oldalaira feketével felfestett BJ monogram is jelzi – s ezt ajándékozhatta Barcsay közös szentendrei éveikben az idős Tornyainak. A vászon hátoldalán azonban, egy Barcsay konstruktív korszakának kezdeti éveiben festett női akttanulmány látható. A május 17-én nyíló Barcsay Jenő a festő, a tanár monografikus kiállítás egyik termében további kétoldalas alkotásokat láthatnak majd a tárlat látogatói.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a szentendrei Ferenczy Múzeum, Barcsay Jenő Gyűjteménye és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös szervezésében létrejövő hiánypótló kiállítás Barcsay Jenő (1900-1988), a 20. századi magyar művészet meghatározó alakjának, hat évtizedet átfogó életművének teljes egészét mutatja be .

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: