Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 26. 14:17, szombat | Bulvár
Forrás: STOP

35 esztendeje háborognak a csillagok

35 esztendeje háborognak a csillagok

Hihetetlen, de már 35 éve annak, hogy az amerikai mozikban először jelent meg a felirat: "Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban". Luke, Han és persze a gonosz Darth Vader azóta már a filmtörténelem jeles alakjai.

A sorozat ötlete George Lucas agyából pattant ki, aki 1973-ban (még harminc éves sem volt) kezdte el írni a Star Wars forgatókönyvét. A férfi akkor már tapasztalt filmes, hiszen korábban a Warner Brothers egyik mindenese volt. Dolgozott kameramanként, mikrofonosként, főzött kávét a színészeknek, vagyis mindent csinált, csak a stúdióban maradhasson.

1976-ban kezdenek el forgatni egy tunéziai sivatagban, de az "Istenek" nem nézik jó szemmel a munkálatokat, és az évtized legsúlyosabb homokviharát küldik a stábra. A munkálatok leállnak, sok milliós a kár. 1977 áprilisára mégis elkészül a film, amelyet május 25-én mutatnak be 37 amerikai moziban. A siker fantasztikus, a Csillagok Háborúját a következő évben 10 Oscarra jelölik, amelyekből hetet meg is kap.

Magyarországra "némi" késéssel jutnak el az első kópiák. 1978-ban bemutatóról még szó sincs, hiánypótlásként a Rakéta regényújságban elemző írás jelenik meg a filmről. Egy évvel később kerül a film a hazai mozikba. Csaknem kétmillió ember vált jegyet. (Csak összehasonlításként: a Valami Amerika című filmlegendára 600 ezren voltak kíváncsiak a moziban.)

A siker nyomán Lucasék elkezdik forgatni a Birodalom visszavág című epizódot. Ezúttal nem a tunéziai nyár, hanem a norvégiai tél hátráltatja a forgatást. A mínusz 30 fok miatt még a sokat bíró kamerák is "bemattolnak". 1980-ban végül bemutatják a filmet, amely két Oscart kap.

1983. május 25-én (éppen 27 esztendeje) debütál a Jedi visszatér. Egy Oscart kap. Lucas ezután pihenni küldi a stábot. Több mint másfél évtizedet kell várni az újabb epizódra.

Az első három rész igazi kasszasiker volt, a jogtulajdonosok közel kétmilliárd dollár bevételt könyvelhettek el. Ez még Amerikában is ritka. A következő három epizóddal ezt is felülmúlták egymilliárddal, pedig a második sorozatot sokan nem tekintik olyan sikerültnek, mint az elsőt. Lehet némi igazuk, hiszen Luke, Leila, Han Solo és Darth Wader karaktere nélkül szegényesebb a történet. Még akkor is, ha a technika fejlődésének köszönhetően sokkal látványosabbak lettek ezek a filmek.

STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára