Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Május 28. 14:57, csütörtök | Helyi
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Rács mögött a visszaeső szójás áfacsalók

Rács mögött a visszaeső szójás áfacsalók

Noha korábban már lebukott, újra szójával próbálkozott a most letartóztatott három férfi.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz, az elkövetők akár húsz évet is kaphatnak.

A banda ezúttal Szlovéniából, szlovák strómanok nevén lévő cégektől vásárolta azt a brazil szóját, amit itthon áfa nélkül adott tovább üzleti partnereinek. A bűnszervezet saját könyvelőirodát tartott fenn az adminisztrációra, ők intézték a banki ügyleteket, az EKÁER-bejelentéseket és a továbbszámlázásokat.

Míg korábban céljuk a jogosulatlan áfa-visszaigénylés volt, most a versenytársakkal szembeni piaci előny megszerzése: ezzel a módszerrel ugyanis a megszokottnál jóval olcsóbban tudtak szóját kínálni felvásárlóiknak. A cégláncolat mintegy félmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek.

A szinte napra pontosan két évvel ezelőtti akció után a NAV pénzügyi nyomozói a napokban ütöttek rajtuk ismét. Tizenegy belföldi, és az Eurojust valamint az Europol támogatásával több külföldi helyszínen is folytak kutatások, lefoglalások.

A nyomozók a bűnszervezet három irányítóját őrizetbe vették és gyanúsítottként kihallgatták. A Pécsi Járásbíróság a bűnismétlést is figyelembe véve elrendelte letartóztatásukat.

A bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásért az elkövetőkre akár húsz év szabadságvesztés is kiszabható.

https://www.facebook.com/NAVprofil/


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.