Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2016. Augusztus 19. 13:48, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

200 kilométer gyorsforgalmi út közbeszerzése van folyamatban

200 kilométer gyorsforgalmi út közbeszerzése van folyamatban

Jelenleg mintegy 200 kilométer gyorsforgalmi útépítés kivitelezésére irányuló közbeszerzési eljárás van folyamatban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-nél,

így többek között az M0-M4-es Üllő-Cegléd, az M2-es Budapest-Vác, az M4-es Berettyóújfalu-Nagykereki (országhatár), az M44-es Tiszakürt-Kondoros gyorsforgalmi út, vagy a 21-es főút Nógrád megyei szakaszaira vonatkozóan - közölte Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója pénteken az MTI-vel.

Kiemelte: a tavaly novembertől hatályos új közbeszerzési törvény értelmében már nem lehet az ár a döntő szempont az ajánlatok elbírálásnál. Az uniós irányelv előírása értelmében kötelező a környezetvédelmi szempont értékelése, így új értékelési szempontként megjelent a környezetterhelési érték a pályázati kiírásokban.

Loppert Dániel kiemelte: ennek értelmében az ajánlott ár csak 50 százalékban számít az ajánlatok pontozásánál, három további szempont teszi ki az értékelés többi részét. Ismertetése szerint a szakemberek többlet szakmai tapasztalata 25 százalékban, a környezetterhelési érték 20 százalékban, további 5 százalékban pedig a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő munkavállalók foglalkoztatása jelenik meg az értékelési szempontok között.

Elmondta, hogy a környezetterhelési értékhez az összesített szén-monoxid-kibocsátási értéket veszik figyelembe. Az összesített érték kiszámításához szükséges a szállító eszközök CO határértékének, az aszfaltot előállító aszfaltkeverő telepnek a kivitelezés helyétől számított távolságának és a szállított aszfalt mennyiségének ismerete. Tekintettel az Európai Bizottság aszfaltkeverőtelep-előírással kapcsolatos álláspontjára, a közbeszerzési eljárásokban a szükséges engedélyekkel rendelkező keverőtelepet a szerződéskötésnél kell csak a nyertesnek igazolnia.

Közölte: jelenleg 85 kilométer gyorsforgalmi úton folynak kivitelezési munkálatok, a 33,4 kilométer hosszú M86-os Hegyfalu és Csorna közötti szakaszt az autósok október végén már birtokba vehetik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el