Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 27. 14:31, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

16:30-kor szinte súrolja a Földet

16:30-kor szinte súrolja a Földet

Busz méretű kisbolygó robog el a Föld mellett péntek délután 16.30-kor.

A most felfedezett 2012 BX34 katalógusjelű aszteroida „mindössze” 59 ezer kilométerre halad el bolygónk mellett, ez a Föld és a Hold közötti 386 ezer kilométeres távolság 0,17 százaléka – olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

Az űrszikla szélessége 11 méter, vagyis túl kicsi ahhoz, hogy veszélyt jelentsen a Földre. „A Föld légköre végezne vele, ha idemerészkedne” – hangsúlyozta közleményben a NASA bolygókutató részlegéhez, a Jet Propulsion Laboratoryhoz tartozó aszteroidafigyelő szolgálat.

A NASA kutatói, ahogy más asztronómusok, folyamatosan vizsgálják az égboltot olyan aszteroidákat keresve, amelyek veszélyt jelenthetnek a Föld számára. A szakértők véleménye szerint 140 méter átmérőjű aszteroidák végezhetnek kiterjedt pusztítást becsapódási helyük környékén, globális méretű katasztrófához viszont ennél sokkal nagyobb méretű kisbolygók „szükségeltetnek”.

Tavaly szeptemberben jelentette be a NASA, hogy feltérképezte a Föld közelében keringő nagy aszteroidáknak körülbelül a 90 százalékát. A kutatók 980-ra becsülik a hegynyi méretű vagy nagyobb Föld-közeli kisbolygók számát, közülük 911 már „bemértek”.

A tudósok közül sokan úgy vélik, hogy a nagyméretű aszteroidák katalogizálása, megfigyelése kulcsfontosságú a földi civilizáció túlélése szempontjából. A dinoszauruszok nem rendelkeztek ilyen technológiával, velük, ahogy sok más faj képviselőivel, nagy valószínűséggel egy hívatlan kozmikus „vendég” végzett 65 millió évvel ezelőtt.

Címkék: föld, kisbolygó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.